cb antena
-
radek89
- Diskuzní Nováček
Re: cb antena
a je potreba ji nastavit?nebo co se zmeni?budu mit lepsi prijem?
Opel Frontera B Long 2.2dti 16V r.v2000 ,LIMITED,černa metal. černe okna ,kůže,CB
-
radek89
- Diskuzní Nováček
a jeste mam jednu otazku, ted ta mam tu cb rucku ,asi za 14dni budu mit uz CB mobilni, kdyz si necham naladit antenu ted ,bude mit pak na neco vliv kdyz tam dam potom tu cb mobilni a ted to bude nastaveny na tu rucku?
Opel Frontera B Long 2.2dti 16V r.v2000 ,LIMITED,černa metal. černe okna ,kůže,CB
- Janeš Petr
- Moderátor
příjem se moc nezmění, hlavně vysíláníradek89 píše:a je potreba ji nastavit?nebo co se zmeni?budu mit lepsi prijem?
603 75 12 87 http://www.stabilnimotory.estranky.cz/
- ASTRA F
- Začínající diskutér
- Kontaktovat uživatele:
nastavení anteny má vliv hlavně na vysílání, pro příjem není až tak důležité !
Ferda Mravenec
ASTRA F 1.4i
Frontera SPORT 2.0i (A)
ICQ 258 332 332
ASTRA F 1.4i
Frontera SPORT 2.0i (A)
ICQ 258 332 332
- Janeš Petr
- Moderátor
....a ještě je nastavení důležité pro životnost koncového zesilovače 
- Cobra 1.
- Začínající diskutér
ahoj,taky mám sportku A 2,0i a měl jsem stejný problém kam s antenou cb.Nakonec to dopadlo tak,že jsem udělal rampu se světly,navaříl na ní plíšek 15x10, do středu díra a antena Sirio turbo 5000. Po sladění SWR metrem chodí skvěle.Opravdu i když tam budeš zatím dávat ručku,nechej si sladit ručku a antenu.Ať neodpálíš koncák ve staničce.
- Milda
- The Legend
- Kontaktovat uživatele:
Tak pro ty, kdož se stanicemi CB ve voze začínají, dám sem malé info, proč a nač je potřeba CB anténu "vyladit"..
Koho to nezajímá, číst nemusí.
Všeobecně platí o vysílacím výkonu stanic, že účinnost antény je dána tzv činitelem odrazu VF výkonu. Ten výkon (4W standardního schváleného výkonu) je třeba "odrazit" z antény do prostoru. Pokud se nám neodrazí celý výkon ( ideálně 1:1), tak se nám vrací zpět po kabelu do stanice a přetěžuje a přehřívá nám tranzistory koncového stupně. Tím se "okrádáme" o vyzářený el.magn. vysílací signál a je nás slyšet, jakobychom vysílali místo 4W třeba jen 1W. A ty 3W nám vlítnou zpět do stanice a je malér. To se ale stane například při úplném odpojení konektoru od prutu ant. nebo CB stanice.
Pokud tam dáš jakoukoliv origo CB anténu pro pásmo 26-27MHz třeba i za 300,-Kč a uděláš k ní dobře koax-kabel, tak staničku neodpráskneš ani kdybys ant. vůbec nedolaďoval, pokud na ní nechceš vysílat několik hodin v kuse nebo ji používat k datapřenosům. Pro spojení v koloně nebo v terénu do pár km to dolaďování není až tak nezbytné. Mnohem horší je, mít ji na palubce za čelním sklem a nechat na ní pražit v létě slunce, tak jako to mám blbě já a v letních vedrech ji musim stínit.[attachment=0]1-CB stanice RoadCom TEAM.jpg[/attachment]
Jinak mi ji tepelná pojistka sama blokne a mám po ptákách. Pokud si chceš ale hrát na DX (dálkové) spojení z nějakých kopců a hor na 50 a víc km, tak je nastavení SWR/W-metrem vhodné až nutné. CB antény se prodávají běžně s délkou odpovídající hodnotě asi 1:1,5 a výrobce počítá s tím, že si ji uživatel bude měřením dolaďovat na optimální délku. Měřáček je jednoduchý na obsluhu a dá se pořídit za lidových 300 - 600 Kč. [attachment=2]meric-stojat-ch-vln-swr-20-detail-nahled-46946.jpg[/attachment]
Při "ladění antény" jde v principu o mechanické zkracování antény po cca 5-10mm za stálého měření SWR (dríve PSV - poměr stojatých vln) v dolní a horní části pásma ( 1.k a 40.k ). Zkracování se dělá postupným zasouváním prutu do válcové objímky v patě antény a nebo uštípáváním. Já to řezal pilkou, bo je to tvrdá nerez. Ideální je na obou koncích CB pásma dosáhnout naměřený odraz 1:1,1 - 1,2. O kolik se bude muset anténa zkrátit je dané její lambda délkou, délkou a kvalitou připojovacího koax-kabelu, kvalitou konektorů a hlavně kvalitou protiváhy. S dobrou protiváhou ( co největší plocha střechy auta těsně pod paticí cívky antény - né na předním rámu, né na rampě světel či nedejBože nárazníku) se dá dosáhnout optimálního odrazu až 1:1,1. Všude jinde je to kolem 1:1,3 a hůř. To vše má smysl dělat pro vysílání. Při příjmu není dolaďování antény až tak potřebné vůbec. Ale málokdo to zvládne sám bez praxe. Náš známý člen fóra Michael RESCUER rád poradí, je v tom profík. Ale měřáček SWR nechal nedopatřením u mě v Litoměřicích, tak teď jsem profík JÁ
http://www.allamat.cz/swr.htm
Všeobecně platí o vysílacím výkonu stanic, že účinnost antény je dána tzv činitelem odrazu VF výkonu. Ten výkon (4W standardního schváleného výkonu) je třeba "odrazit" z antény do prostoru. Pokud se nám neodrazí celý výkon ( ideálně 1:1), tak se nám vrací zpět po kabelu do stanice a přetěžuje a přehřívá nám tranzistory koncového stupně. Tím se "okrádáme" o vyzářený el.magn. vysílací signál a je nás slyšet, jakobychom vysílali místo 4W třeba jen 1W. A ty 3W nám vlítnou zpět do stanice a je malér. To se ale stane například při úplném odpojení konektoru od prutu ant. nebo CB stanice.
Pokud tam dáš jakoukoliv origo CB anténu pro pásmo 26-27MHz třeba i za 300,-Kč a uděláš k ní dobře koax-kabel, tak staničku neodpráskneš ani kdybys ant. vůbec nedolaďoval, pokud na ní nechceš vysílat několik hodin v kuse nebo ji používat k datapřenosům. Pro spojení v koloně nebo v terénu do pár km to dolaďování není až tak nezbytné. Mnohem horší je, mít ji na palubce za čelním sklem a nechat na ní pražit v létě slunce, tak jako to mám blbě já a v letních vedrech ji musim stínit.[attachment=0]1-CB stanice RoadCom TEAM.jpg[/attachment]
Jinak mi ji tepelná pojistka sama blokne a mám po ptákách. Pokud si chceš ale hrát na DX (dálkové) spojení z nějakých kopců a hor na 50 a víc km, tak je nastavení SWR/W-metrem vhodné až nutné. CB antény se prodávají běžně s délkou odpovídající hodnotě asi 1:1,5 a výrobce počítá s tím, že si ji uživatel bude měřením dolaďovat na optimální délku. Měřáček je jednoduchý na obsluhu a dá se pořídit za lidových 300 - 600 Kč. [attachment=2]meric-stojat-ch-vln-swr-20-detail-nahled-46946.jpg[/attachment]
Při "ladění antény" jde v principu o mechanické zkracování antény po cca 5-10mm za stálého měření SWR (dríve PSV - poměr stojatých vln) v dolní a horní části pásma ( 1.k a 40.k ). Zkracování se dělá postupným zasouváním prutu do válcové objímky v patě antény a nebo uštípáváním. Já to řezal pilkou, bo je to tvrdá nerez. Ideální je na obou koncích CB pásma dosáhnout naměřený odraz 1:1,1 - 1,2. O kolik se bude muset anténa zkrátit je dané její lambda délkou, délkou a kvalitou připojovacího koax-kabelu, kvalitou konektorů a hlavně kvalitou protiváhy. S dobrou protiváhou ( co největší plocha střechy auta těsně pod paticí cívky antény - né na předním rámu, né na rampě světel či nedejBože nárazníku) se dá dosáhnout optimálního odrazu až 1:1,1. Všude jinde je to kolem 1:1,3 a hůř. To vše má smysl dělat pro vysílání. Při příjmu není dolaďování antény až tak potřebné vůbec. Ale málokdo to zvládne sám bez praxe. Náš známý člen fóra Michael RESCUER rád poradí, je v tom profík. Ale měřáček SWR nechal nedopatřením u mě v Litoměřicích, tak teď jsem profík JÁ
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Fronterový vysloužilec a doživotní člen fanklubu tohoto fóra.
Běličko, děkuji ti moc za krásný kus práce a radosti ve společných letech IV.2006 - I.2011. Bylas skvělá. mob: +420602231501 ICQ=431161520; Skypename= Daidallos
Běličko, děkuji ti moc za krásný kus práce a radosti ve společných letech IV.2006 - I.2011. Bylas skvělá. mob: +420602231501 ICQ=431161520; Skypename= Daidallos
-
radek89
- Diskuzní Nováček
Děkuji za informace,bylo to poucne
- Žanek
- Super diskutér
Krásně napsané a vysvětlené.
- ASTRA F
- Začínající diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Ferda Mravenec
ASTRA F 1.4i
Frontera SPORT 2.0i (A)
ICQ 258 332 332
ASTRA F 1.4i
Frontera SPORT 2.0i (A)
ICQ 258 332 332
-
radek89
- Diskuzní Nováček
a rekl by mi prosim nejaka pravidla pro vysilani CB ..jako treba jak nekoho privolam,jak ukoncim rozhovor,jak se zeptam na cestu atd..
- farmář
- Moderátor
většinou to začíná výzvou: čili "výzva na ....koho chceš, výzva na...zase toho, tady...ty..." ale většinou to je jen ...." Nimrode, Nimrode, tady farmář" a stačí to. No a než začneš vyvolávat, tak si uber na šumové bráně protože je možný, že pod ní je úplně cizí hovor a budeš se jim do toho plést. Kdyby tambylo moc pokeců, tak pkud máš na tom kanálu spicha s někýma potřebuješ ho vyvolat, tak v pauze jejich hovoru řekneš jedoduše, chlapi, pusťte brejka. A oni by tě měli říct tak pojď brejku. Ty si vyvoláš koho chceš a rychle se s nímdohodneš na jiném kanále. Poděkuješ a zmizíš...no a jsme u toho. Uživatelé hovno ví často co je brejk a vynadaj ti. Dále maj dojem, že na desátém, svolávacím a se zprávama o stavu na silnici je dobrý řešit třeba co mu stará dělá k večeři. Taky blbě. Neboj, něco odposloucháš a přijdeš do toho.Hlavně nekoktat a mluvit k věci
) lidí kolem je hodně.Zdař.
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
- Janeš Petr
- Moderátor
je to přesně tak, jak řekl Peťr, jen bych ještě třikrát zopakoval, že desátej kanál v čechách, je kanál svolávací, takže se na něm všichni pohybujem, a vždycky tam někoho zastihneš ale pak je dobré, pokud nechceš jen nějaké krátké info, odskočit na nějaký jiný, kde už můžeš opravdu probírat, třeba tu večeři. bohužel,jak se dostupnost vysílaček zvyšuje, moc se todle pravidlo poslední dobou nerespektuje, takže se často stává, že ti, co by ti teoreticky mohli poradit, maj stanici vypnutou, protože je nebaví poslouchat cizí debilní žvásty o ničem 
Naposledy upravil(a) Janeš Petr dne 09 úno 2009 18:52, celkem upraveno 1 x.
- farmář
- Moderátor
no a desítka funguje svým dalším životem...Výzva na kanále, chlapi jak to vypadá z (někde) do (někam)?... no a slušněj připojuje ....z odtamtad potamtad dobrý, nebo tam a tam celníci, radar atd, bouračka.... též hlášení nehod....pozor na kanálu tam a tam radar, bouračka, policajti.... desátej ti často ušetří dost peněz. čili nějakou info dáš, nějakou dostaneš, popřeješš dobrou cestu, poděkuješ a valíš.
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
- Janeš Petr
- Moderátor
tak, tak. pak tu máme ještě kanál 9 , kterej by měl být monitorovanej, např. hasiči nebo záchranka, ale jako na to se spolehnout nedá, většinou je na druhém konci mrtvo. v každém případě se tenhle kanál na kecání nepoužívá. dál tu bejvali ještě kanály ( někde kolem dvacítky, jestli se nepletu ) které využívali různí radioamatéři pro opakovače a pod. ale to už se ti povede málokdy, že by ses nachomejt do nějakého podobného kanálu - radioamatéři už se nám z CB většinou odstěhovali na jiné frekvence. kolem jedničky až trojky, se motávaj ti na stabilech, ti ti kolikrát také hodně pomůžou, hlavně s navigací. pak je tu ještě pár ,,bláznů,, kteří za tím na stabilech seděj skoro pořád ( třeba v J.Hradci Baron, že Peťo ), Brno Michal, Mercedes Týn,Satan Budějce, Strejček Tábor a další, kteří sbíraj informace za účelem dalšího šíření. ty časem poznáš