nestartuje za studena

Vše o dieslových motorech (2.2, 2.3, 2.5, 2.8)
Odpovědět
malejvenda

Re: nestartuje za studena

Příspěvek od malejvenda »

dnes auto chytlo bez problému i bez ohřívání, nevím co se stalo nic jsem neměnil asi mu mě už bylo líto ,když jsem zkoušel odpojit trubku od vstřiku je to tak 14 dní (při napojení na průhlednou hadičku a startování byla v této hadičce nafta ale ne příliš, nevím jak moc má nafta stříkat z trubičky od čerpadla ke vstřiku) Tím přesuvníkem by to mohlo být už jsem tento názor taky slyšel ale to je na servis čerpadla .doporučují Soběslav.kontakt kdyžtak mám. protože se zastaví vždy někde jinde než má a občas třeba jako dnes ráno byl v dobré poloze a chytlo to ,,,jestli jsem to dobře pochopil zítra ráno to zkusím a ještě svůj ranní zážitek popíšu
frontera 2,2 TDI 16 V 2000 Limited edition
malejvenda

tak jsem to nevydržel a šel startovat je 18: 38 - 4 pod nulou auto samozřejmě nechytlo ani škyt tak přišla na řadu horkovzduška za hodku napíšu a dokončím dnešní příběh startování jestli chytne tak fakt nevím co to je tam za M...
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nimrod »

Jestli po nahřátí horkovzduškou chytne bude problém se žhavením. Z nějákého důvodu to nebude žhavit. Nebo bude žhavit málo a po 5-ti násobném zapnutí a vypnutí klíčku to chytne.
Za tým OFFROAD-FRONTERA
Nimrod
Revize LPG: servis@offroad-frontera.com
Janeš Petr
Moderátor

Příspěvek od Janeš Petr »

malejvenda píše:doporučují Soběslav.kontakt kdyžtak mám...
kontakt na Radu Soběslav sem radši ani nedávej. většina lidí odsud už nějakou zkušenost s timhle zlodějem má :wink:
malejvenda

tak že 19 30 stále -4 motor zahřát horkovdzuškou po otočení klíčku kontrolka žhavení nesvítí točím 5 vteřin a auto chytá rovnou na 4 válce bez zadrhnutí a běží bez problémů po odpojení čidla co k němu vede 1 drát , u čidla teploty zřejmě u termostatu ve předu, žhavení stále nesvítí a motor opět chytá chtěl jsem se zeptat co je toto za čidlo a na co je a také co je to za čidlo vzadu pod plastovým krytem vpravo vedle EGR ventilu??? na stříbrných prsou motoru(pohledem do motoru od chladiče) dík za rady zkouším už vše ale rady si nevím, mám ještě jeden kontakt v Ostravě repas čerpadla + výměna cca 18000 kč
Janeš Petr
Moderátor

nehrabej do čerpadla, když mu nic neni. kde máš hledat chybu už ti psal i nimrod, takže začni trošku systematicky a né takle zbrkle. už jsi třeba zkusil místo horkovzdušky třeba nažhavit přímo kusem drátu, napojeným rovnou mezi baterku a žhavičky ? nezkusil, tak proč tu píšeš o nějakém přesuvníku...
k tomu množství vstříknuté nafty - selským rozumem - kolik si myslíš, že ti z těch trubek ke vstřikovačum té nafty poteče ? za hodinu v plném výkonu ten motor ujede zhruba 90km, což je zhruba 7 litrů spotřebované nafty, děleno čtyřma válcema ti vychází slabé dva litry za hodinu na válec při otáčkách 3000ot/min. při startu máš ty otáčky zhruba čtvrtinové, takže už té vystříkané nafty za hodinu by bylo jen 0,5 litru. když budu vycházet ze startovacích otáček 300ot/min, za hodinu to bude 18000 vystříknutých dávek zkus nastavit vodovodní kohoutek tak, aby v osmnáctitisících kapkách nakapal za hodinu pulitr a uvidíš, jak ty kapky budou muset bejt maličké. to je to množství nafty, co jsi studoval v té průhledné hadičce
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

Jestli Rada měl být Rangl, tak nic proti, ale nic pro. Tisíce v prdeli a řekli mi, že to bude čerpadlem. S tím jsem to tam dal,aby ho vyndali, vyčistili a seřídili. Neudělali. Závadu jsem našel doma, drát za deset korun v prdeli.
Asi tak. Zato to tahali na provaze kolem bloku. Chceš to? máš to mít, jednou se musí najít někdo, kdo je utluče.
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Janeš Petr píše:
malejvenda píše:doporučují Soběslav.kontakt kdyžtak mám...
kontakt na Radu Soběslav sem radši ani nedávej. většina lidí odsud už nějakou zkušenost s timhle zlodějem má :wink:
Když sem byl mladej a blbej, tak sem tam nechal čtrnáct tisíc za něco, co bych teď svépomocí udělal za litr. Mění, co se měnit nemusí, dělaj zbytečnosti, byl sem tam jednou a nikdy více. Sou to zloději. Maximum, co sem pak ještě dvakrát dělal, že sem z auta vymontoval vstřiky, dones sem je tam v krabičce a řek jim: "seřídit". Jenže ani tady nemám jistotu, jestli to udělali. Jo ještě sem tam pak kupoval podložky pod vstřiky (ty čelní, žárový) a to jenom díky tomu, že jejich pobočku mám kousek od baráku.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
malejvenda

dobrá, dejme tomu že je čerpadlo v pořádku logicky té nafty dává přibližně tolik aby ji motor stačil spotřebovat a nějaký zbytek se vrací přepadem ,většina lidí zde píše o "nějaký ,něco,někde "ale nikdo není konkrétní když se zeptám na konkrétní věc tak bud nikdo neodpoví nebo napíše ze každý motor je jiný o těch čidlech jsem se taky chtěl něco dozvědět abych nevyndaval něco zbytečně, propojit žhavičky samozřejmě mohu ale jak sem psal z těchto se po připojení na fajfky a položení na hlavu kouří a svítí až do běla ale z výfuku při startování nejde nic, podle mě tam něco nepouští naftu až do chvíle kdy se to ohřeje ,to něco pak pustí vstřiky protože z čerpadla ke vstřikum nafta jde.myslím si že řídící jednotce chybí tento signál z nějakého čidla ale nevím kolik čidel dává tyto signály a kde jsou bude jich asi víc závislých na sobě a jedno tutově nejde ale najít ho to je nad moje síly." Můj názor"
Janeš Petr
Moderátor

jestli ti jde nafta z čerpadla, musí jít i ze vstřiků. ty jsou ovládané tlakem nafty v přívodu, ne nějakým čidlem, jak tu píšeš. jestli ti ze vstřiků nic nejde, buď ti nafta padá, nebo ti nejde nic z čerpadla. jestli ohřeješ hlavu a motor naskočí, nafta spadlá neni a z čerpadla jde. jestli protlačíš naftu přes čerpadlo při zaplém klíčku i u studeného motoru tou tvou pumpičkou, jak se tě ptal majo na předešlé stránce, nebude problém ani v el.mag.ventilu ( na tuhle otázku jsi zapoměl na minulé stránce odpovědět ). jestli ti svítí kontrolka žhavení, když odpojíš drát od čidla a naimituješ tím arktickou zimu, jsme se též nedozvěděli ( odkaz na to, kde ho hledat jsem ti dával osobně ). pokud nebude správně fungovat přesuvník, bude to chytat blbě ale určitě ti pujde při startech kouř z výfuku. prostě když ty nedodáš komplet seznam příznaků a provedených kroků, které jsi udělal pro jejich zjištění , je těžké, pohnout se z místa ale ani když je dodáš, nikdo zde ti neslíbí, že tu závadu pohledem na monitor odhalí. byl jsi to třeba nechat alespoň napíchnout, jestli to nehlásí samo nějaký problém ?
nikdo tu nejsme vševědoucí aby jsme dělali komplet diagnostiku na dálku od klávesnice, to by nás výrobci drahejch programů a dignostickejch přístrojů moc rádi neměli :lol: . když ale čtu tvoje teorie o sytiči, řekl bych, že na tom jsi po teoretické stránce ve znalostech, jak tvuj motor funguje ještě hůř, než my. z nás tu o těchdle motorech asi nejvíc ví kolega majo a jestli tě ani jeho nápovědy nikam nedostrkali, asi máš smůlu. v tom případě pro tebe bude lepší vyhledat některý ze zde na foru vyjmenovaných servisů a auto jim chtě/nechtě svěřit, protože jinak se dobrých zimních startů asi nedočkáš
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

Vzhledem k ročníku máš VP44. To dělá zvýšenou startovací dávku paliva když je prostě klendra, kdy je to nejvíc znát. Teplej motor nahodíš na převalení bez"sytiče". To je jasný.
Jak bych to přirovnal....jako Zetor a čudl. Dals čudla? nedal, tak jsi v zimě nejel. V létě není nutno,ale čudl je čudl. :mrgreen:
Pokud nafta jde do střiku, chcípák chodí. Pokud ohřátej motor běží, čerpadlo má tlaky. Pokud žhavky žhaví, tak žhaví,ale opravdu to vypadá, že prostě nemáš čudla.
Prví je to napíchnout na diagnostiku. Ta umí měnit startovací dávku a stáhnout chyby. Poté se podle toho zařídit.
A dát to k někomu, komu nejde jen o prachy za co nejméně práce.
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
malejvenda

budu reagovat na předchozí příspěvek jestli že jsou vstřiky ovládané tlakem z čerpadla tak by tedy mohlo čerpadlo vyvíjet malý tlak a dlouho trvá než natlakuje naftu pro vstřiky proto nejde z výfuku nic a po dlouhém startování čerpadlo natlakuje vstřiky a auto chytne dnes totiž bez ohřívání při -9 auto chytlo po 3 startováních.......1 krátkém startování po zhasnutí žhavení 2 delším ,s čekáním 15 s po zhasnutí žhavení a 3, 20s startování rovnou po otočení klíčku, a auto naskočilo zezačátku hádavě ale po chvilce se ustálilo a vše v pohodě po 4 h stání v -8 to chytlo zas až na po 2 s dlouhým točením za rady děkuji zkouším vše a nedám autu pokoj dokud na to nepříjdu
vlado007
Extra diskutér

Příspěvek od vlado007 »

:mrgreen: Vstrekni mu do sania trochu cisticu na brzdy, a uvidis jak naskoci. Aj pri -50 :mrgreen:
Frontera 2.3 TD rv.92 5dv. bordova met. :)
Frontera 2,8 Tdi rv.97 5dv.
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

malejvenda píše:bubu reagovat na předchozí příspěvek jestli že jsou vstřiky ovládané tlakem z čerpadla tak by tedy mohlo čerpadlo vyvíjet malý tlak a dlouho trvá než natlakuje naftu pro vstřiky proto nejde z výfuku nic a po dlouhém startování čerpadlo natlakuje vstřiky a auto chytne dnes totiž bez ohřívání při -9 auto chytlo po 3 startováních.......1 krátkém startování po zhasnutí žhavení 2 delším ,s čekáním 15 s po zhasnutí žhavení a 3, 20s startování rovnou po otočení klíčku, a auto naskočilo zezačátku hádavě ale po chvilce se ustálilo a vše v pohodě po 4 h stání v -8 to chytlo zas až na po 2 s dlouhým točením za rady děkuji zkouším vše a nedám autu pokoj dokud na to nepříjdu
Ne, takhle to opravdu bejt nemůže. Pokud je mezi čerpadlem a vstřikem nafta (ne "spadlá" nafta, teda nafta + vzduch), tak ta tlak přenáší "rovnou" - je to kapalina, tedy v rámci normální fyziky věc nestlačitelná. Není to jako plyn, kterej stlačíš a postupně v něm tlak narůstá. Jak na kapalinu na jedný straně trubky máčkneš, tak takovej tlak má na druhým konci trubky. Kdyby čerpadlo bylo z nějakýho důvodu špatný a nevyvýjelo dostatečnej tlak (netěsnost/vydření pístku, chyba řízení při poruše řídící jednotky), tak ti potom ani nepojede.

Jestli sem dával dobře pozor (protože je to jak detektivka a některý indicie někdy platí, někdy ne a někdy se vzájemně vylučujou - jestli sem něco špatně pochopil a popisuju to blbě, tak mě oprav), tak když je motor studenej, tak to nenatočíš skoro nikdy (jednou se to záhadně podařilo bez problémů, jednou s několikanásobným startem a postupným ustáváním vynechávání válců), když to ohřeješ tím fukarem, tak vždycky a skoro hned a rovnou na všechny válce. Když to nechce studený chytnout, tak z vejfuku nekouří ani prd. Při zapnutým klíčku a stojící teplým motoru naftu dokážeš protlačit zkrz čerpadlo, při zapnutým klíčku a stojícím studeným motoru naftu zkrz čerpadlo protlačit nedokážeš. Nafta ti při studeným motoru ze vstřiků cáká ale motor nechytá. Když se motor rozjede, tak běží. Žhavičky si zkoušel opticky tak, že si je vytočil z hlavy, nasadil na původní plusovej drát, přiložil k mínusový kostře na bloku a na studeným motoru si klíčkem zapnul žhavení a svítili dobře. Osobně si podle toho dovoluji vydedukovat, že ti nepadá nefta, asi i funguje stop-ventil (chcípák), čerpadlo taky vstřikuje OK, žhavičky žhaví, motor je řádně ukostřenej, vstřiky fungujou.

Nemůžeš čekat, že ti někdo přesně řekne závadu jenom podle těhle popisů. Snažíme se pomoct ale víc nečekej, protože tohle auto je tak procpaný elektronikou, že stejná závada může mít mnoho různejch příčin. Maximálně ti můžeme dát tipy, zbytek je na tobě. Celkově to smysl moc nedává. Bejt tebou, tak nejdřív zajedu na diagnostiku. Když by si tam nic nezjistil, tak si ještě domluv vyhřívanou garáž a zkus tam auto nechat přes noc v teple (jestli sem dobře pochopil, tak parkuješ venku a ty pokusy s horkovzdušným fukarem děláš na ulici) a pak to natočit (to temperování teplovzdušnou pistolí mi příde bejt krapet divoký). Ještě bych změřil napětí na žhavicích svíčkách ale mínus bych měřil hned vedle na hlavě. Aby se řádně proměřilo to ukostření.

Můj tip je porucha žhavení nebo porucha ovládání přesuvníku v důsledku vadného čidla teploty motoru (viz. odkaz na druhé stránce tohoto tématu - na tý samý stránce sem ti dával odkaz na popis tohodle čerpadla, kde je i pricncip řízení a čidla). Když ti to chytá teplý (ohřej celej motor v tý garáži!), tak můžou bejt vadný jenom věci, co umožňujou start při nízkých teplotách, kdy se nafta nechce vznítit. To je přesuvník, kterej dává naftě víc času na odpaření, a žhavičky, který uměle zvyšujou teplotu ve válci. Jestli nebudš mít k dispozici garáž, tak ještě můžeš zkusit foukat tou svojí pistolí horkej vzduch přímo do sání. Vzduch bude mít po kompresi dostatečnou teplotu a nafta by se měla vznítit i bez těch dvou pomůcek (žhavení + přesuvník).
vlado007 píše::mrgreen: Vstrekni mu do sania trochu cisticu na brzdy, a uvidis jak naskoci. Aj pri -50 :mrgreen:
Už psal, že to zkoušel.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
Janeš Petr
Moderátor

Slávo, jen ti dávám za pravdu. v tom výčtu příznaků má tolik rozporů, že se opravdu nedá ničeho chytit.
- i když to nebude žhavit, bude to při točení starterem po chvilce nenápadně kouřit z výfuku nespálenou naftu. píšu NENÁPADNĚ, na přesné určení to chce pozorovatele u výfuku a druhého který bude mezi prsty držet vstřikovací trubku a sledovat, jestli ,, tepe ,, ( jemu se z výfuku nekouří a žhavení prý funguje, i když kontrolka prý nesvítí )
- když to bude žhavit a nepujde přesuvník, bude to z výfuku hodně kouřit a možná bude i motor slibovat, leč nebude mít sílu se rozeběhnout ( jemu se z výfuku nekouří a motor ani náznakem neslibuje )
- když tam nepujde nafta, nebude to logicky ani kouřit ale nic se nezmění tím, že ohřeju hlavu horkovzduškou. když tam nafta není, není tam, co by hořelo ( on tvrdí, že po zahřátí to naskočí na všechny čtyři a to okamžitě )
- dál jsem se dočetl, že po odstavení na různě dlouhou dobu se starty zhoršují . to by odpovídalo padání nafty ale určitě by to zas nechytlo na tu horkovzdušku
- dál nám napsal, že ohřátím hlavy ohřeje i nějaké ,, čidlo ,, které mu pak pustí naftu. to je uplnej blábol. nic takového, co by zavíralo naftu a bránilo v používání auta když je zima tam není. takové auto by bylo v celku k ničemu :lol:
prostě strašnej guláš

jediné, co jsme zatím nevyloučili, že místo nafty nabral nejakou sračku, které na to, aby se vznítila nestačí ani žhavičky a musí proto nahřát hlavu i se vstřikama, aby to vůbec hořelo. to jsem už zažil u domácích samohybů, kde lidi lejou všechno co teče, u auta na číslech ale ještě ne...
o nízkejch startovacích otáčkách se asi bavit nebudem, to by snad kolega poznal, že mu s tím baterka nebo starter skoro netočí ( pro jistotu bych to ale vyloučil tím, že to budu startovat ještě přes startovací kabely z další baterky a ty napojím rovnou na plášť motoru a plusovej vývod starteru ( myslím startovací kabely, né to co se prodává v kauflandu za 149,- kč ) . taky může být za hrobem starter, takže ani tohle proudové posílení mu nepomůže na to, aby měl sílu odlepit písty z olejového filmu na válcích a motorem pořádně zatočil, proto mu je musí pomoct odlepit horkovzduškou. přes to všechno by motor při pokusech o start po chvíli nenápadně dejchal mlhovinu z výfuku. znovu opakuju po chvíli, je tam 5 metrů dlouhé výfukové potrubí !
takže znovu opakuju muj závěr. myslím si, že některé z těch udávaných indícií nejsou pravdivé ( přehlédnout se může každý ) a jak napsal kolega, s autem , nacpaným elektronikou, pokud selže všechno, co se tu zatím napsalo je třeba investovat tu tisícikorunu a dojet na tu DIAGNOSTIKU ale ještě před tím znovu zkusit těch pár věcí, co jsme tu se Slávou vypotili
- teplou garáž
-napojení žhaviček před startem na 15vteřin rovnou na baterku a pak zastartovat
-tchýni uložit k výfuku ať pořádně čumí, jestli z něj přece jen něco neleze
-vyzkoušet prstama na vysokotlakých trubkách jestli to vstřikuje
- po nezdařeném startu projít všechny spoje na kabelu a kostrách, jestli se nehřejou
- posílit startovací napětí ( třeba to v nouzi dej jen na par hodin před startem na nabiječku )
Odpovědět

Zpět na „Dieselové motory“