Jehličkové vodicí ložisko poloosy v těhlici přední nápravy
-
Vojta
- Diskuzní Nováček
- Kontaktovat uživatele:
- patas
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
ty pismena asi neres jde o rozmery.Ty musi sedet. To sem psal ja ze po 800km ale to sem se docela mylil.Lozisko bylo dobre ale ten rachot se projevoval ale v mensi mire.Proste sme museli vymenit tu kratkou hridel.Jinak ja sem ten navod psal na Acko rok 98 takze starsi modely to samozrejme maj jinak jak rika slava.
- Slaava
- Moderátor
Ložisko jehlové nešťastné zkurvené
TAK PRAVIL ZARATHUSTRA!!!patas píše:...jak rika slava.
Abych se ještě vrátil jenom tak okrajově k tomuhle druhu ložisek (už jsem to taky někde psal ale teď se to hodí připomenout): podobný ložisko je i na špičce vstupní hřídele převodovky a vede tuhle hřídel v konci klikové hřídele v motoru. Opět se jedná o ložisko bez vnitřního kroužku, protože z důvodu omezeného prostoru se jednotlivé valivé segmenty (jehlice) odvalují přímo po zmiňované špičce vstupní hřídele převodovky (někdy označované jako "mrkev"). A tohle ložisko je abnormální sráč. Opel se opět vytáhnul. Problém není ani tak v plastové kleci, která by při dostatečném mazání mohla vydržet relativně dlouho ale v tom, že vnější klec, která celý valivý vnitřek má držet uvnitř, má krajní příruby lisované. Tyto po čase po opakovaném namáhání (stačí tepelné) odpadnou, segmenty se vychýlí ven a rozemelou klec a všechno co je po ruce.
Pokud tedy budete kupovat ložisko i pro vedení homokineťáku, kupujte ložisko, které má vnější kroužek jednodílný (na koncích má obruby). Já jsem pro účely mrkve sehnal tohle ložisko ve dvou délkách po cca desetidenním čekání za cca 120,- Kč. Bylo české výroby a v porovnání s britským originálem (proč se Opel vůbec sral do koncepce Isuzu?!?!) zřetelně bytelnější.
-
Vojta
- Diskuzní Nováček
- Kontaktovat uživatele:
chtěl jsem se ještě zeptat.. viděl jsem tu , že na utahování ložisek v kole jsou nějaký speciální přípravky. nevím, kdo to sem dával, ale docela by se mi šikly. Jsou tu nenechavci....když bych to rozdělal a musel to tu nechat do druhého dne, než bych sehnal ty přípravky, tak by se taky mohlo stát, že budu mít auto na špalkách a kola budou pryč...lidi jsou kurvy
Chtěl bych vás poprosit, jestli by mi to buď někdo poslal poštou, já si to zkopíruju a pošlu mu to zpět, nebo jestli by mi někdo udělal nejakej náčrt, včetně rozměrů.....abych to měl v ruce a mohl to v jeden den rozdělat a dát dohromady......Díky klidně hodím i nejakou korunu......dík prosím prosím smutně koukám
Chtěl bych vás poprosit, jestli by mi to buď někdo poslal poštou, já si to zkopíruju a pošlu mu to zpět, nebo jestli by mi někdo udělal nejakej náčrt, včetně rozměrů.....abych to měl v ruce a mohl to v jeden den rozdělat a dát dohromady......Díky klidně hodím i nejakou korunu......dík prosím prosím smutně koukám
- Slaava
- Moderátor
Utažení ložisek
Nic na to nepotřebuješ. Jenom cit.
-
Vojta
- Diskuzní Nováček
- Kontaktovat uživatele:
no od toho problému, kdy jsem se ,doslova, potopil po zadní nápravu do bahna,páč nešel připojit předek(pro silné rány) a já jsem jí potvoru hrabal vlastníma rukama a větvema ven, jsem tu pořád...
ještě jeden takovej dotaz.....
k čemu jsou ty přípravky, který jsou v článku "zrádná technika......Dotažení ložisek předního náboje z 22.4.2004"

ještě jeden takovej dotaz.....
- Slaava
- Moderátor
Přípravek
Ten přípravek je na snazší povolení/utažení matice, která utahuje uložení v ložiskách (je na obrázku). Dá se to i bez něj, například dvojicí šroubováku nebo jemným poklepem. Na to příjdeš.Vojta píše:...ještě jeden takovej dotaz.....k čemu jsou ty přípravky, který jsou v článku "zrádná technika......Dotažení ložisek předního náboje z 22.4.2004"
![]()
![]()
![]()
-
Vojta
- Diskuzní Nováček
- Kontaktovat uživatele:
tak jsem dnes vyměňoval to jehličkový ložisko....nakonec se ukázalo, že to tím nebylo.....bylo to velkou vůlí kola, ale když už jsem byl v tom, tak jsem namazal i druhou stranu.
Ale co se nestalo dalšího....tak jsem byl štastnej, že to nebouchá, tak po vyřazení 4x4 (změna směru jízdy) se odemkla jen jedna a druhá (tak co byla OK a jen jsem jí preventivně namazal) tak divně rachtala. Pak se mi to nejak povedlo vyřadit.....zkoušel jsem to vícekrat, ale pořád ten samej problém...vždy jedna zůstala viset...
Ale co se nestalo dalšího....tak jsem byl štastnej, že to nebouchá, tak po vyřazení 4x4 (změna směru jízdy) se odemkla jen jedna a druhá (tak co byla OK a jen jsem jí preventivně namazal) tak divně rachtala. Pak se mi to nejak povedlo vyřadit.....zkoušel jsem to vícekrat, ale pořád ten samej problém...vždy jedna zůstala viset...
-
Žanek
Rozhoď to znova a změř jak hluboko do sebe zapadají zuby volnoběžky pokud je to míň jak 1,5 mm tak se to špatně vyřazuje a je to potřeba seřídit.Dělal jsem to letos na jaře a od té doby mám pokoj.Pročti pořádně sekci VOLNOBĚŽNÉ NÁBOJE tam je oprava popsaná (výměna vymezovacích kolíků)a budeš mít po problémech. 
-
Vojta
- Diskuzní Nováček
- Kontaktovat uživatele:
jsem tak trochu zauvažoval, mezi tím košem a kotoučem nebyly těsnění, i když jsem je tam čekal. docela mi to zarazilo, když tam je docela dost mastno......
Když bych tam dal třeba nějakej slabej klingerit, nebo něco tomu podobného a tvrdého, tak by se vzdálenost koše od těch zubů mohla nepatrně zvětšit, což, jestli to dobře chápu, by bylo to oč tu jde...
a jěště mám jeden dotaz, při povolování těch všech kuláků, jsem zjistil, že na levém kole je ten spodní(velkej 24klíč) ohlej.....a zbytek, včetně čepů řízení, doslova plandá ve větru,což by vysvětlovalo tu kurevskou vůli v řízení( zhruba 1/4 otočky volantu)....nevíte kolik tahle sranda ( výměna všech čepů přední nápravy) koštuje.....a od jaký firmy si mám čepy kupiť .... na peugeota jsem kupoval jedině MOOG a už je to tak rok bez problémů....nemáte s tím někdo praxi?
Když bych tam dal třeba nějakej slabej klingerit, nebo něco tomu podobného a tvrdého, tak by se vzdálenost koše od těch zubů mohla nepatrně zvětšit, což, jestli to dobře chápu, by bylo to oč tu jde...
a jěště mám jeden dotaz, při povolování těch všech kuláků, jsem zjistil, že na levém kole je ten spodní(velkej 24klíč) ohlej.....a zbytek, včetně čepů řízení, doslova plandá ve větru,což by vysvětlovalo tu kurevskou vůli v řízení( zhruba 1/4 otočky volantu)....nevíte kolik tahle sranda ( výměna všech čepů přední nápravy) koštuje.....a od jaký firmy si mám čepy kupiť .... na peugeota jsem kupoval jedině MOOG a už je to tak rok bez problémů....nemáte s tím někdo praxi?
-
Žanek
- Slaava
- Moderátor
Volnoběžky
Čepy jsem kupoval na http://www.autoshop2000.cz a byly slušný. Jenom si k nim budeš muset dokoupit lepší šrouby.Vojta píše:jsem tak trochu zauvažoval, mezi tím košem a kotoučem nebyly těsnění, i když jsem je tam čekal. docela mi to zarazilo, když tam je docela dost mastno......
Když tam narveš těsnění, tak se zuby klece ještě víc oddálí a to není to, co potřebuješ. Vysunutí automatlocku volnoběžky se staví takovejma tyčinkama, co jsou vevnitř (jestli se nepletu - já to nedělal). Je tu o tom text.
No nevím, jestli to není nošení dříví do lesa ale správnej postup je tu už několikrát popsanej a je to: vyřazení 4x4 - popojetí ve stejném směru jako předtím (volnoběžky se uvolní) - popojetí v opačném směru (vonoběžky se odpojí)Vojta píše:...tak po vyřazení 4x4 (změna směru jízdy) se odemkla jen jedna a druhá...
-
Vojta
- Diskuzní Nováček
- Kontaktovat uživatele:
- Slaava
- Moderátor
Čepy
Kdes je nakonec koupil? Pokud je máš z toho http://www.autoshop2000.cz , tak bacha na spojovací materiál. Ty koumáci tam totiž v mým případě dali obyč matice a tak jsem musel dokoupit pevnostní.Vojta píše:tak už mi přišly čepy...5600,- (dva na spodní ramena, dva na horní ramena, čtyři čepy řízení)
docela good, tak na to v sobotu jdu.....