Napínací lišta rozvodového řetězu, kompletní GO motoru 2,3TD
- Slaava
- Moderátor
Napínák, sviňák
Abych se vrátil k původnímu tématu diskuze: Koupil sem novou napínací lištu na 2,3TD a tak sem zjistil, že drážky v původní liště tam fakt nemaj bejt.
Udělal si je tam řetěz, hajzlík jeden. :D
-
Ervín
Re: Napínák, sviňák
Ahoj Slaavo.Slaava píše:Abych se vrátil k původnímu tématu diskuze: Koupil sem novou napínací lištu na 2,3TD a tak sem zjistil, že drážky v původní liště tam fakt nemaj bejt.Udělal si je tam řetěz, hajzlík jeden. :D
Tak dnes mne potkal stejný problém. Rachtání v motoru.
No, dojel jsem ještě z Ostravy domů, respektivě známému do dílny a po sundání víka na mne čučel volný rozvoďák a dva kusy napínací lišty. (bez kousku kovu)
Poraď, kde koupit napínací lištu na 2.3 TD s vodící lištou.
Kde jseme volali, tak měli pouze napínací lištu, vodící neměli.
Co nás čeká za práce při tak "banální" poruše?
- Slaava
- Moderátor
Lištičky
No nazdar. Nějak tomu nerozumím ale třeba se do toho dostanu. Sou tam dvě vodicí lišty (při pohledu zapředu je to ta střední, kde je ryska pro časování a úzká lišta vpravo) a jedna napínací (vlevo, vyztužená pásovinou). Proč je ale tvůj řetěz volný? Odešel pružinovo-olejový napínák nebo napínací lišta? Já sem sháněl jenom napínací lištu v asi deseti krámech a nakonec sem musel k panu Opelovi, který za ni vyúčtoval 360,- Kč.
Pokud půjdete do rozvodů, tak musíte sundat přibližně v této posloupnosti:
- chladiče, chladicí okruh a elektriku
- sací okruh
- palivový okruh vč. vstřikovacího čerpadla
- odpojit výfukové paroží od svodu
- sundat altík
- sundat litinovej spodní přechod mezi motorem a převodovkou
- sundat vodní pumpu
- sundat výfukové a sací paroží
- sundat horní rozvodové kolo a potom i hlavu válců
- sundat hlavní řemenici
- povolit vanu (pokud je málo prostoru, je třeba i sundat přední nápravu - to už je ale možná lepší v tomto bodě nebo po bodě 4 (v závislosti na výkonu zvedáku a velikosti garáže) vyndat motor - to si ale vyžaduje manipulaci s převodovkou)
- sundat prsa (dekl rozvoďáku)
...a seš vevnitř
Není to banální porucha, je to noční můra jak svině.
Pokud půjdete do rozvodů, tak musíte sundat přibližně v této posloupnosti:
- chladiče, chladicí okruh a elektriku
- sací okruh
- palivový okruh vč. vstřikovacího čerpadla
- odpojit výfukové paroží od svodu
- sundat altík
- sundat litinovej spodní přechod mezi motorem a převodovkou
- sundat vodní pumpu
- sundat výfukové a sací paroží
- sundat horní rozvodové kolo a potom i hlavu válců
- sundat hlavní řemenici
- povolit vanu (pokud je málo prostoru, je třeba i sundat přední nápravu - to už je ale možná lepší v tomto bodě nebo po bodě 4 (v závislosti na výkonu zvedáku a velikosti garáže) vyndat motor - to si ale vyžaduje manipulaci s převodovkou)
- sundat prsa (dekl rozvoďáku)
...a seš vevnitř
Není to banální porucha, je to noční můra jak svině.
-
Návštěvník
Re: Lištičky
To banální jsem hodil do úvozovek
Vytáhli jsme dva plastová pásky (přebroušené)
Na dotaz u prodejce na napínací lištu nabízel součástku za 1180,- peněz.
Už z toho mám horečku omladnic
Pokusím se udělat fotodokumentaci z vývoje událostí. [/i]
Vytáhli jsme dva plastová pásky (přebroušené)
Na dotaz u prodejce na napínací lištu nabízel součástku za 1180,- peněz.
Už z toho mám horečku omladnic
Pokusím se udělat fotodokumentaci z vývoje událostí. [/i]
-
Návštěvník
Re: Lištičky
Jo, viděl jsem to z rychlíku, byl jsem rád, když mi mechanik
pohnul z řetězem a ukázal ten přebroušený plastoví pásek.
Zítra to prolezu a zdokumentuji důkladněji.
pohnul z řetězem a ukázal ten přebroušený plastoví pásek.
Zítra to prolezu a zdokumentuji důkladněji.
- Slaava
- Moderátor
Lovu zdar - nazdar
Lovu zdar 
-
Zdeněk
bojim,bojim
Jsem zmatený a vyděšený! Nechci mít prošoupanou lištu,nechci mít delší řetěz,nechci,nechci!!!
- Slaava
- Moderátor
Kolik
A kolik máš najeto, milý Zdeňku? Máte někdo seriózní údaj, při kolika se to stalo na jeho voze? Já tipuju tak po 250.000 - 350.000 km nutný preventivní servisní zásah (u tý horní hranice spíš už záchranný než preventivní).
-
Honza
Ahojky jsem zakladatel tohodle tématu, po zkušenosti právě s tímto banalitním problémkem jsem fronteru prodal. Ale přesto dávám ke zvážení jednu maličkost. Já jsem šel také cestou od spodu. Nejsem si přesně jistý ale je tu ještě varianta sundat hlavu. Když už je to stejně rozhozený, tak tohle už je banalita a myslím, že neni nutné rozebírat nápravu. Navíc mezi hlavou a prsama je kanálek na olej a na těsnění mezi je potřeba takovej plastovej kroužek, usadit ho od spoda není uplně jednoduchý. Po svojí zkušenosti bych řešil určitě variantu z hora a vanu jen povolit. Jo a někdo se někde ptal ohledně usazení čerpadla. čerpadlo jsem musel nechat usadit u člověka, kterej na to má jakejsi budík . Nejde ho jen vrátit v původní poloze a ten musí vše vědět jak a co. Já ho nechal, až na konec a rovnou to rozběhl a seřídil.
- Slaava
- Moderátor
Vana a budík
Olejovej obchvat, kterej vede pod vanou se pro poodsazení vany musí povolit minimálně na straně alternátoru. Problém je, že při poodsazení vany (prsa drží pod těsnicí drážkou vany, proto se to dělá) se ti v závislosti na čistotě motoru nasere dovnitř hodně bordelu a manipulace je vzhledem k malému prostoru jednoduše nahovno. Náprava by se nemusela teoreticky sundavat celá, jenom by se povolily čtyři šrouby, na kterejch je chycená k rámu a i s napojením na poloosy a kardan by se krapet spustila dolů. Tomu ale do určité míry vadí tyče řízení.
Čerpadlo jde usadit i svépomocí - ten budík je obyčejnej úchylkoměr, kterej se píchne do díry po odvzdušňovacím šroubu a měří se jím poskakování pístku v čerpadle tak, aby dosáhlo optimální, tabulkama dané hodnoty. Šteluje se to otáčením celým čerpadlem v jeho přírubě na prsou. Při sundavání je ale třeba si označit alespoň přibližně usazení čerpadla, pozici rotoru čerpadla a pozici kliky. Sundavání se provádí při horní kompresní úvrati prvního válce, kdy je v průzoru převodovky vidět na setrvačníku značka "OT" a na horním řetězovém kole rozvodového řetězu je značka nahoře. Nasazování se provede naštelováním kliky a čerpadla do stejné polohy, usazením a doštelováním oním číselníkovým úchylkoměrem (detaily rád sdělím).
Odjezd!
Čerpadlo jde usadit i svépomocí - ten budík je obyčejnej úchylkoměr, kterej se píchne do díry po odvzdušňovacím šroubu a měří se jím poskakování pístku v čerpadle tak, aby dosáhlo optimální, tabulkama dané hodnoty. Šteluje se to otáčením celým čerpadlem v jeho přírubě na prsou. Při sundavání je ale třeba si označit alespoň přibližně usazení čerpadla, pozici rotoru čerpadla a pozici kliky. Sundavání se provádí při horní kompresní úvrati prvního válce, kdy je v průzoru převodovky vidět na setrvačníku značka "OT" a na horním řetězovém kole rozvodového řetězu je značka nahoře. Nasazování se provede naštelováním kliky a čerpadla do stejné polohy, usazením a doštelováním oním číselníkovým úchylkoměrem (detaily rád sdělím).
Odjezd!
- Slaava
- Moderátor
Na mejl
Hoď mi to do mejlu ( obchod@fotoaparaty.com ), já na to hodím oko (nebo bobek). 
- Slaava
- Moderátor
Napínák
Tak sem viděl fotky. Ty krávo, tys tomu dal - já sem měnil napínací lišty, když by možná vydržela ještě tak 100.000km. Kam se poděla ocelová páskovina, co v ní má bejt? Pokud to někdo rozebíral a vrátil to tam bez výztuhy, tak to ten plastovej zbytek vydržel hodně než zákonitě rupnul. No zbytek je v lati, musíš ale dát novou napínací lištu a čeká tě teda to svinstvo, jak sem psal. Řetěz je volnej, protože není napínanej, každopádně ale vyzkoušej, jestli není moc roztahanej.