Rozsvěcení světel po nastartování
-
Pavel M
- Začínající diskutér
Mám v přístrojovce vloženou kontrolku na světla ( Béčko kontrolku standartně nemá). Je to udělaný z dvoubarevný LED.
Tzn. že po nastartování se rozsvítí spolu se světly zelená barva LEDky a v případě, že by to ten automatickej spínač nezapnul (nebo bych ho já zapomněl zmíněným vypínačem aktivovat), svítí tahle dioda dost výrazným červeným světlem.
Ta červená je dost nepříjemná, takže bych si toho v 99% případů všimnul.
Na to jedno procento mě upozorněj protijedoucí řidiči, anebo policajti při kontrole
.
Tzn. že po nastartování se rozsvítí spolu se světly zelená barva LEDky a v případě, že by to ten automatickej spínač nezapnul (nebo bych ho já zapomněl zmíněným vypínačem aktivovat), svítí tahle dioda dost výrazným červeným světlem.
Na to jedno procento mě upozorněj protijedoucí řidiči, anebo policajti při kontrole
FRONTERA B SPORT RS r.99´ 2,2DTI-16V automat;
5cm podložky +2,5cm bodylift, 2x4cm rozšíření, pneu 255/70/16", xenon lights . . . . SKYPE: pavelmed
5cm podložky +2,5cm bodylift, 2x4cm rozšíření, pneu 255/70/16", xenon lights . . . . SKYPE: pavelmed
- Slaava
- Moderátor
Tak to máš vychytaný dobře
Tak to máš vychytaný dobře.Pavel M píše:Mám v přístrojovce vloženou kontrolku na světla ( Béčko kontrolku standartně nemá). Je to udělaný z dvoubarevný LED.
Na to jedno procento mě upozorněj protijedoucí řidiči, anebo policajti při kontrole.
- Milda
- The Legend
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rozsvěcení světel po nastartování
Protože se to zjevilo na jiném placu, hodím to i sem. Protože jak si ušetřit body, nervy a penízky za zhasnuté lampy za jízdy, je mnoho, tak je dobré každé zajímavé řešení hodit do fóra. Od těch jednoduchých (bzučáčky za 50,-) až po ty vychytaný, ale dražší (cca 500,-).
Ale tohle řešení od Pavla M. je mnohem levnější, jednodušší a dokonce i praktičtější. Neruší pískotem, pokud chci nechat běžet motor a přitom si zhasnout (např u závor) a vzápětí zase nezapomenout rosvítit ( ve dne - když jdou klacky nahoru ).
Asi si to taky udělám, protože absence kontrolky světel, kterou nahrazuje jen chabé podsvícení paluby, mi za jízdy ve dne také chybí.
Ještě bych dopopručil zvýraznit tu červenou LED předřazením odporu s menší hodnotou (820-1k2) a před zelenou dát s vyšší ( 2k2 - 3k3 ), aby ta zelená v noci fakt "neřvala". Cena materiálu (podle relátka) 50 až 100 Kč.
A jak dnes píše "PT", že cáloval včera pětikilo za jízdu bez světel, tak mě se to stalo taky při cestě do Frenštátu p.Radhoštěm. Ale to bylo předloni, krátce po nabytí Froni do svého vlastnictví. Tyhle vychytávky tenkrát neměla. Poliši sice chytali v opačném směru, ale všimli si mě všas a v pohodě odchytli. Taky za 500,-
, ale naštěstí to napsal na "sjeté gumy", aby nemusel škrtat body. 
Ale tohle řešení od Pavla M. je mnohem levnější, jednodušší a dokonce i praktičtější. Neruší pískotem, pokud chci nechat běžet motor a přitom si zhasnout (např u závor) a vzápětí zase nezapomenout rosvítit ( ve dne - když jdou klacky nahoru ).
Asi si to taky udělám, protože absence kontrolky světel, kterou nahrazuje jen chabé podsvícení paluby, mi za jízdy ve dne také chybí.
Ještě bych dopopručil zvýraznit tu červenou LED předřazením odporu s menší hodnotou (820-1k2) a před zelenou dát s vyšší ( 2k2 - 3k3 ), aby ta zelená v noci fakt "neřvala". Cena materiálu (podle relátka) 50 až 100 Kč.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) Milda dne 23 led 2008 19:43, celkem upraveno 1 x.
Fronterový vysloužilec a doživotní člen fanklubu tohoto fóra.
Běličko, děkuji ti moc za krásný kus práce a radosti ve společných letech IV.2006 - I.2011. Bylas skvělá. mob: +420602231501 ICQ=431161520; Skypename= Daidallos
Běličko, děkuji ti moc za krásný kus práce a radosti ve společných letech IV.2006 - I.2011. Bylas skvělá. mob: +420602231501 ICQ=431161520; Skypename= Daidallos
- Milda
- The Legend
- Kontaktovat uživatele:
A ještě jedno, snad nejjednodušší zapojení pro upozornění na nerozsvícená světla, co znám.
Princip je primitivní: Po zapnutí klíčku zapalování prochází proud červenou LED diodou (s předřadným odporem cca 820R/1w) na relátka hlavních světel a přez vinutí jejich cívek na mínus (kostru). LED svítí.
Po manuálním zapnutí hlavních světel řidičem se dostane napětí přes spínače na tato relátka jinou cestou, napětí proti 15´ se vyrovná, proud nemá kam téci a LED zhasne.
Obvody ovládání hl.světel nejsou pro zjednodušení náčrtu celé !
Cena za matroš cca 10 až 15 Kč.
V tomto i v předešlém zapojení lze s výhodou použít červené samoblikací LEDky. Prodávají se už rovnou i na 12V (nutno zdůraznit při koupi) a tak by uvedené předřadné odpory odpadly.
Princip je primitivní: Po zapnutí klíčku zapalování prochází proud červenou LED diodou (s předřadným odporem cca 820R/1w) na relátka hlavních světel a přez vinutí jejich cívek na mínus (kostru). LED svítí.
Po manuálním zapnutí hlavních světel řidičem se dostane napětí přes spínače na tato relátka jinou cestou, napětí proti 15´ se vyrovná, proud nemá kam téci a LED zhasne.
Cena za matroš cca 10 až 15 Kč.
V tomto i v předešlém zapojení lze s výhodou použít červené samoblikací LEDky. Prodávají se už rovnou i na 12V (nutno zdůraznit při koupi) a tak by uvedené předřadné odpory odpadly.
- modrasek
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
...jéje Mildo, tak to stejný se stalo mýmu příteli....taky ve FrénuMilda píše: A jak dnes píše "PT", že cáloval včera pětikilo za jízdu bez světel, tak mě se to stalo taky při cestě do Frenštátu p.Radhoštěm. Ale to bylo předloni, krátce po nabytí Froni do svého vlastnictví. Tyhle vychytávky tenkrát neměla. Poliši sice chytali v opačném směru, ale všimli si mě všas a v pohodě odchytli. Taky za 500,-, ale naštěstí to napsal na "sjeté gumy", aby nemusel škrtat body.
modrasek kecálek
offroadík zatím nee
Toyota Yaris MC 1.0 HB - modra metalíza
offroadík zatím nee
Toyota Yaris MC 1.0 HB - modra metalíza
- Milda
- The Legend
- Kontaktovat uživatele:
Od DJ.Toma:
"Ahoj, ta kontrolka zaplých / nezaplých světel jde udělat i jednodušeji.
Koupit dvoubarevnou bipolární ledku (mají je všude cena tak 5 Kč) Tato Led má dva vývody a při změně polarit svítí jinou barvou. Na jeden pól ledky se pak připojí dva odpory Každý 470 Ohm (330-1K) zčehož jeden se dá na zem, druhý na + acc (obojí je přímo v palubce. druhý pin ledky se přez odpor 470 Ohm (330-1 kOhm) napojí na ospvětlení zase třeba přímo v palubce) Lepší než do palubky je to podle mě celé nainstalovat do vypínače světel. A ted k principu:
Pakliže je vypnutý klíček není napětí acc jde do led - přez odpor k acc i - přes zem, z druhé strany u světel jde také mínus tudíž se nic neděje. Pokud zapnu světla rozvítí se led zeleně (přes klíček i zem mi jde mínus od světel +) když pak nastartuju jde mi přes zem - přes klíček + to vytvoří střed napští cca 7 V což pořád ledka svítí zeleně, pakliže ale vypnu světla, jde mi přes sestavu žárovak - tudíž převládá + na odporovém děliči od acc a země a led svítí červěne a tím mě upozorní, pakliže klíšek vypnu jde z této strany zem, ze strany žárovek zem a zase nic nesvítí
Je to lepčí než relé a signalizuje to i zapomenutá zapnutá světla. Nakreslil bych obrázek ale pořád nevím jak ho sem dát."
Tvému systému a elektrickému zapojení, co a kam připojit, já osobně rozumím. V elektrice si rochním a tak vím, ale ti ostatní to asi nepoberou.Ten popis funkce je ....no..... Trochu chaosz. Tím, že jsi vynechal čárku nebo "a" je v tom hokej:(přes klíček i zem mi jde mínus A od světel +) . Zdá se to banalita, ale jinak se to pak dá přečíst jakože "Přez klíček i zem mi jde mínus do světel". Jen si to po sobě přečti. Taky zkratka acc nemusí být všeobecně známá. Nicméně v principu je ten nápad jednoduchý.
Vložit nákres je snadné:
Nakresli to nejjednodušeji např v aplikaci "kreslení" (Windows), pak to ulož s přípojnou *.jpeg. Pak to sem vlož jako fotku přez záložku "příloha", která je dole pod každým oknem právě psaného příspěvku. Já to zkusím dle tvého popisu za tebe, jo? Watáž odporů alespoň 1W! Kdyžtak mě oprav - případně seřvi
"Ahoj, ta kontrolka zaplých / nezaplých světel jde udělat i jednodušeji.
Koupit dvoubarevnou bipolární ledku (mají je všude cena tak 5 Kč) Tato Led má dva vývody a při změně polarit svítí jinou barvou. Na jeden pól ledky se pak připojí dva odpory Každý 470 Ohm (330-1K) zčehož jeden se dá na zem, druhý na + acc (obojí je přímo v palubce. druhý pin ledky se přez odpor 470 Ohm (330-1 kOhm) napojí na ospvětlení zase třeba přímo v palubce) Lepší než do palubky je to podle mě celé nainstalovat do vypínače světel. A ted k principu:
Pakliže je vypnutý klíček není napětí acc jde do led - přez odpor k acc i - přes zem, z druhé strany u světel jde také mínus tudíž se nic neděje. Pokud zapnu světla rozvítí se led zeleně (přes klíček i zem mi jde mínus od světel +) když pak nastartuju jde mi přes zem - přes klíček + to vytvoří střed napští cca 7 V což pořád ledka svítí zeleně, pakliže ale vypnu světla, jde mi přes sestavu žárovak - tudíž převládá + na odporovém děliči od acc a země a led svítí červěne a tím mě upozorní, pakliže klíšek vypnu jde z této strany zem, ze strany žárovek zem a zase nic nesvítí
Je to lepčí než relé a signalizuje to i zapomenutá zapnutá světla. Nakreslil bych obrázek ale pořád nevím jak ho sem dát."
Tvému systému a elektrickému zapojení, co a kam připojit, já osobně rozumím. V elektrice si rochním a tak vím, ale ti ostatní to asi nepoberou.Ten popis funkce je ....no..... Trochu chaosz. Tím, že jsi vynechal čárku nebo "a" je v tom hokej:(přes klíček i zem mi jde mínus A od světel +) . Zdá se to banalita, ale jinak se to pak dá přečíst jakože "Přez klíček i zem mi jde mínus do světel". Jen si to po sobě přečti. Taky zkratka acc nemusí být všeobecně známá. Nicméně v principu je ten nápad jednoduchý.
Vložit nákres je snadné:
Nakresli to nejjednodušeji např v aplikaci "kreslení" (Windows), pak to ulož s přípojnou *.jpeg. Pak to sem vlož jako fotku přez záložku "příloha", která je dole pod každým oknem právě psaného příspěvku. Já to zkusím dle tvého popisu za tebe, jo? Watáž odporů alespoň 1W! Kdyžtak mě oprav - případně seřvi
Naposledy upravil(a) Milda dne 17 bře 2008 17:18, celkem upraveno 1 x.
- patas
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
nejak ti tam v tom schematku chybi jedna nozicka od te LED mela by jit na zem
Acko 98 2,5TDS,5cm UP,navijak ComeUP 9000i,CB Allamat 296,BFGoodrich 31"x10,5"R15 M/T
Acko 97 2,5TDS,General Grabber 245/75R16 A/T
Audi A6 Allroad 2002 2,5 TDi
- premek_k
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Nechybí, takhle je to OK, ma jen dva piny.
B-čko LIMITED 2.2 dti 85kW automat rv 2000
Patrol GR Y61 2.8 TDI Intercooler rv 1998
... Je lepší mít Parkinsona a trochu vylít, než Alzhaimera a zapomenout vypít ...
Patrol GR Y61 2.8 TDI Intercooler rv 1998
... Je lepší mít Parkinsona a trochu vylít, než Alzhaimera a zapomenout vypít ...
- Milda
- The Legend
- Kontaktovat uživatele:
Tak dobřepatas píše:nejak ti tam v tom schematku chybi jedna nozicka od te LED mela by jit na zem
Na prvním obrázku je DVOJITÁ LED dioda , která má společnou katodu a dvě anody. Podle toho, na kterou anodu se připojí plus napětí, podle toho buď svítí zeleně (A1) nebo červeně (A2) a nebo oranžově (na obě anody). Má tedy 3 piny "nožičky". Katodu (prostřední pin) připojujeme VŽDY ma mínus a nikdy jinak
Před anody je nutno vždy zařadit předřadný odpor takové hodnoty, aby proud LED diodou nepřekročil cca 20mA
(dle typu - je jich víc druhů). Např. pro autoinstalaci s 12V je to minimálně 680R/1W (Ohmů). Pro 24V asi 1k2/2W.
U nízkopříkonových LED je max dovolený proud 2mA. Proto musí mít odpor 10x vyšší hodnotu
Pokud je zapojením zaručeno, že se přivede napětí vždy jen na jednu z anod, může se použít společný odpor zapojený mezi katodu a zem (v nákresu ten šedivý). Odpory v anodách pak vynecháme.
Na druhém obrázku je znárorněna tzv. BIPOLÁRNÍ LED dioda, o které píše DJ.Tom. Většinou se používá k indikaci polarity stejnosměrného napětí. Má jen 2 "nožičky" . Je uvnitř zapojena shodně jako např.diak nebo-li dvě diody zapojené ANTIPARALELNĚ
Takže mi tam žádná "nožička na zem nechybí, pane
Binární dioda svítí vždy takovou barvou podle toho, která dioda je zrovna v propustném směru. Pokud vedeme proud ve směru G1
Konec pětiminutovky, přestávka na "kouřovou"
-
Pavel M
- Začínající diskutér
Já děkuji za přednášku
Co je bipolární dioda jsem věděl ( resp. tušil
), jenom jsem moc nerozuměl tomu původnímu výkladu DJ Toma.
Ze schemata je vše jasné
... další věc, která se dá využít při hraní si se světýlky ... to já můžu
Ze schemata je vše jasné
... další věc, která se dá využít při hraní si se světýlky ... to já můžu
- patas
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
sory mildo sem se na to spatne podival a samozrejme sem se nejak zacet do toho textu a sem si to nepredstavil.Pisu si dobrovolne cernej puntik 
Acko 98 2,5TDS,5cm UP,navijak ComeUP 9000i,CB Allamat 296,BFGoodrich 31"x10,5"R15 M/T
- Milda
- The Legend
- Kontaktovat uživatele:
Upřímná, hluboká a sebekritická lítostpatas píše:........Pisu si dobrovolne cernej puntik
-
STATUS68
- Diskuzní Nováček
To ja to mám vyriešené z výroby
. Ako mnohým tu prítomným majiteľom béčkových Fronter mi budíky v palubke naskočia až po zapnutí svetiel. Takže: budíky nejdú-svetlá vypnuté, budíky idú-svetlá zapnuté.

Frontera-B Limited 2,2DTI X22DTH automat
-
Pavel M
- Začínající diskutér
Tak to máš rozhodně vyriešené
Mám taky Béčko, ale nevím jestli bych se moh řídit dle budíků v létě, když na budíky svítí slunce
.
Ale v podstatě máš pravdu. Já to mám taky vyřešené z výroby. Kouknu na vypínač světel a když je otočený doprava - svítím, když je očený doleva - zapoměl jsem rozsvítit
Mám taky Béčko, ale nevím jestli bych se moh řídit dle budíků v létě, když na budíky svítí slunce
Ale v podstatě máš pravdu. Já to mám taky vyřešené z výroby. Kouknu na vypínač světel a když je otočený doprava - svítím, když je očený doleva - zapoměl jsem rozsvítit
- Janeš Petr
- Moderátor
já mám nandaný na autě taky denní svícení,jako přemek, jen to ovládám svorkou ,,w,, od altíku ,protože od oleje mi to na volnoběh blikalo
603 75 12 87 http://www.stabilnimotory.estranky.cz/