Rozvody na 2.4i

Vše o benzínových motorech (2.0, 2.2, 2.4, 3.2)
Janeš Petr
Moderátor

Re: Rozvody na 2.4i

Příspěvek od Janeš Petr »

já mám trošku jinou zkušennost s tím, jak se daj naohejbat ventily aniž by řetěz přeskočil. to totiž stačí blbě přeřadit a když se k tomu přidá uplně hluchej mezikus, motor dostane na chvilku takové otáčky, že pokud nemá desmodromický rozvod, ventilové pružiny ventily se nestačej vrátit a ty se pak potkaj s písty. není to tak velká rána, jako když praskne řemen, protože vačka už je mimo zdvih ale jak napsal kolega, když se to povede vícekrát, časem se dříky opravdu natvarujou tak, že ventil přestane těsnit do sedla a motor přestane jet. není to tak dávno, kdy jsem to dělal na seatu, kde si nechtěně podřadil majitel o dva kvalty níž, než chtěl ( z pětky dvojku v devadesáti )a motor najednou zvadl a studenej chytal na tři válce. ventily byly obtisklé ve všech pístech ale jen dva byly mírně ohnuté
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Motor 2,3TD má hodně podobný rozvody jako 2,4i (liší se jenom vodícíma lištama a lištou napínací) a u mýho pelechu byl řetěz po těch cca 180.000 km na dýlku roztaženej neměřitelně, vůli měl jenom do stran. Opotřebení zubů bylo minimální, spíš jenom z čelních stran. I při nenamontovaným napínacím čepu není u 2,3TD možný řetěz na kolech prohodit nad zubama.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
Janeš Petr
Moderátor

přesně tak , navíc, jak jsem napsal, řetěz nemůže skočit o článek, jedině o dva. kdyby skočil o článek, běžel by po vrchlech zubů, takže by musel na obvodu delší o nějakejch 50mm. kdyby skočil o dva články, stačilo by, aby byl vytaženej právě o délku dvou článků, což je ale také technicky skoro nemožné, protože se dřív přetrhne. když je vyběhané jak kolo, tak řetěz a k tomu se přidá ojetá napínací lišta a polonefunkční napínák, že váleček řetězu naběhne na vrchol zubu a řetěz se hned v následujícím okamžiku přetrhne. kupodivů nepovolí čepy řetězu ale přetrhnou se ta očka, co v nich jsou čepy provlečené
pavel.zaj
Diskuzní Nováček
Bydliště: Opava Podvihov, Vuz Frontera A 2.4 dlouha,LPG sekvencni r.v. 93

Příspěvek od pavel.zaj »

Petane, s preskocenim retezu o dva clanky si dovolim nesouhlasit. Retezy me zivi, ne ty rozvodove ale prumyslove. Je pravda, kdyz je retez dlouhy a ty ho potrebujes zkratit, pak jedine o dva clanky, pokud jen o jeden musis pouzit clanek redukcni. Preskocit retez vsak muze jen o jeden clanek- jeden zub, nebo lepe receno jednu roztec a kdyz uz je retez natazeny mravne, tak za chvili se sjedou zuby a pak to muze klidne preskakovat. Toto je zkusenost z prumyslu, o autech toho tak moc nevim. :)

P.
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Pavle, taky sem podle toho textu nechápal, jak to Petr myslí, tak sem si od něj nechal poslat obrázek, kterej si dovolím zveřejnit v příloze. Možný to je ale třeba u 2,3TD podle mýho soudu nereálný, protože to by už řetěz musel na náběžný straně divočit festovně a nesměla by tam bejt napínací lišta. Já znám to přeskočení o jeden zub/článek přetažením celýho řetězu nad zubama jenom z kola (bicyklu), kde sou ale jiný řetězy i jiný tvary zubů, všechno se tam opotřebovává jinak a i řetězy se trhaj v článcích a ne v okách čepů.

Zkrátka přeskočení u 2,3TD a nejspíš i u 2,4i nepovažuju za reálný, to se dřív ten řetěz přetrhne ale i to bych čekal tak po druhým návratu z Měsíce, což u 2,3TD znamená nějakejch sedm napínacích lišt.
P1150132.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
Žanek
Super diskutér

Příspěvek od Žanek »

Tý brďo, Peťan má to vozubený kolo pěkně vočesaný. :mrgreen:
pavel.zaj
Diskuzní Nováček
Bydliště: Opava Podvihov, Vuz Frontera A 2.4 dlouha,LPG sekvencni r.v. 93

Příspěvek od pavel.zaj »

Jo jo presne to preskoceni jak na jizdnim kole jsem myslel, protoze obcas jsem v provozech, kde nahrazujeme a dodavame retezy nove, i ruzne specialy a tak. A tam jim to opravdu preskakuje jak na bezicim pase. U zigula byl retez tak vytahly ze bouchal bud o blok nebo o hlavu, ale nikdy nepreskocil. Skutecne retezy se skubou na desticce vnitrniho clanku, nebot je v ni otvor pro pouzdro ve kterem je cep, v tom miste je vzdy nejmensi prurezova plocha. Jak jsem psal u aut v tom nejsem kovany, no zkratka na Petana nemame. Ale jinak souhlasim s Zankem, to retezove kolo se mu skutecne povedlo. :grin: :grin: :grin:
Janeš Petr
Moderátor

volové, kdybych věděl, že se tu Sláva bude chlubit naší povečerní milostnou korespondencí, vzal bych si aspoň kružítko :twisted: :twisted: :twisted: :mrgreen: jsem ale rád, že už jsme se pochopili. buď je řetěz vytaženej tak, že už přeleze přes všechny zuby najednou - jako na tom jízdím kole, kde mu to umožní napínák přehazovačky - to je ale u normálního rozvodového řetězu prostě nemyslitelné, nebo běží hodně volně a jak sebou mrská, může vytvořit to, co jsem Slávovi maloval - přeskočit o dva články :grin:
kresta
Ultra diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kresta »

:shock: to nemáš bůra :?: (místo kružítka :mrgreen: :mrgreen: )
Land Rover 110 HAE 1983 3,5 V8 Land Rover 101 FC Land Rover SII 109 1959-miláčci
HUSQWARNA WR 300 MY2011 Kawasaki KDX 250 1994-babička :-)
BMW 530D E39
Tatra 138 turbo-konečně už vyhrála
X5 4,6is-255kw-v max 280km/h
Tatra 148 cas32-hasičáák
vlado007
Extra diskutér

Příspěvek od vlado007 »

Janeš Petr píše:volové, kdybych věděl, že se tu Sláva bude chlubit naší povečerní milostnou korespondencí, vzal bych si aspoň kružítko :twisted: :twisted: :twisted: :mrgreen: jsem ale rád, že už jsme se pochopili. buď je řetěz vytaženej tak, že už přeleze přes všechny zuby najednou - jako na tom jízdím kole, kde mu to umožní napínák přehazovačky - to je ale u normálního rozvodového řetězu prostě nemyslitelné, nebo běží hodně volně a jak sebou mrská, může vytvořit to, co jsem Slávovi maloval - přeskočit o dva články :grin:

Presne to sa stava na motoroch VW 1,2HTP 12 ventil. Preskakuju tam tie retaze jak na beziacom pase. Ale vzdy iba za studena pri starte.
Frontera 2.3 TD rv.92 5dv. bordova met. :)
Frontera 2,8 Tdi rv.97 5dv.
Žanek
Super diskutér

Příspěvek od Žanek »

Na kružítko prdni, jako názorná ukázka to pro pochopení nám míň vzdělaným v opravách aut naprosto stačí. :idea: :P a o to jde.
Janeš Petr
Moderátor

kresta píše::shock: to nemáš bůra :?: (místo kružítka :mrgreen: :mrgreen: )
nemám, je po vejplatě, musel jsem doma dělat stojku :(
Halca
Diskuzní Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Halca »

Abych se ještě vrátil k tomu mému případu potkání, tak může být pravda, že se ty ventily neuklepaly :oops: (moje naivní myšlenka). Každopádně vytahané to bylo (za studena skoro neměřitelné), po zahřátí rachot při změnách otáček. Stačilo motor prohřát, sundat kryt ventilů a zatahat za řetěz. Byl tam znatelný rozdíl ve vůlích. Rozdělovač je na C24NE hnaný přes převod od řetězu a chvíli před tím, než se to začalo ohýbat, se vychýlil trochu z osy (nechápu jak to s tím souviselo). Po zpětné montáži všeho byl zase v ose. Dával jsem i nové napínací kladky a napínák..

Průser byl ten, že jsem s tím musel dojet domů ještě skoro dalších 120km. Motor do poslední chvíle jel na všechny válce, ale auto se třepalo jako traboš, čas od casu si to střelilo. V otáčkách to pořád mělo slušný výkon. Dlouho jsme si mysleli, že jsou podpálené ventily, ale po vytažení z motoru byly akorát pozohýbané do všech směrů (jsem se divil, že to s tím jelo). Následně se rozletělo pár hydroštelů a na nejvíce postižených ventilech byly podezřelé (podle barvy dost dobre možná tepelná únava) pružiny.

Jinak s autem jezdím tak říkajíc v rukavičkách, držím to kolem optimálních otáček 2000-3200, takže přeřazovaním to nejspíše nebylo.

Mimochodem pěkný obrázek, ale to si opravdu nedokažu na C24NE představit :grin: Ten řetěz je dvojtý, kdyby se jedna část přetrhla, rychle by se na to přišlo.

Zkrátka asi platí měnit rozvody za včasu a nešpekulovat :)
auto: Opel Omega A 2,4I Caravan ... C24NE 4ever! Pořizovací cena 6tis, prodejní cena 0, užitná hodnota nevyčíslitelná. Prostě Opel :)
+ klasika Jawa 20
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Tam, kde má 2,3TD vstřikovací čerpadlo, tam má 2,4i rozdělovač. Je to teda poháněný přes jeden ozubenej převod hřídelí přímo do kliky a s řetězem to nemá nic společnýho. Podle toho, co píšeš to vypadá, jako by se ti rozdělovač uvolnil a ty si ho otočil na moc velkej přestih a detoneční spalování dalo co proto ventilům. Ale to je jenom moje hypotéza.
Janeš Petr
Moderátor

jestli se nepletu, 2,4i má rozdělovač pouze na rozvod VN ke správné svíčce, předstih dělá snímač na klice ( ale třeba si to už nepamatuju )
Odpovědět

Zpět na „Benzinové motory“