Zubové spojky nábojů předních kol (volnoběžky)

Přední a zadní náprava, volnoběžné náboje a ostatní součásti, všechny modifikace Frontera
Odpovědět
SulakOndrej
Začínající diskutér

Re: Zubové spojky nábojů předních kol (volnoběžky)

Příspěvek od SulakOndrej »

podla mna idealne vyradenie je:
zastavit, vyradit 4x4, potiahnut aspon meter tym istym smerom a potom sa aspon meter vratit, to je istota, ak jazdis iba so 4H staci za jazdy ubrat plin, vyradit 4x4 a po par metroch postat a pohnut sa 1m opacnym smerom
Firemna Fobia 1,2TSi
+ rybarska Felicia Combi 1,3i...
ex- Frontera A 2,5Tds, 5dv, predana pri 276 000km a stale posluchala...
lampaczcz
Diskuzní Nováček

Příspěvek od lampaczcz »

tak proc je to teda na tech dverich, ze se ma jet rovnou zpatky hned po prerazeni na 2H
Opel Campo 2.5TD 4x4 CrewCab r.2000
Janeš Petr
Moderátor

Příspěvek od Janeš Petr »

a píšem tady něco jiného ? zastavíš, vyřadíš, couvneš a je vyřízeno
lampaczcz píše: Vyrazeni: zastavit auto, presunout paku do pozice 2H a jet minimalne 1M opacknym smerem.
SulakOndrej
Začínající diskutér

Příspěvek od SulakOndrej »

lampaczcz píše:tak proc je to teda na tech dverich, ze se ma jet rovnou zpatky hned po prerazeni na 2H
v idealnom stave to funguje podla navodu, ale rataj s urcitym opotrebenim za tie roky, a vplyvom vody pri brodeni, mozno slabo premazane automaty, v minusovych teplotach sa tiez vselico deje. preto nezaskodi trochu pozornosti navise
Firemna Fobia 1,2TSi
+ rybarska Felicia Combi 1,3i...
ex- Frontera A 2,5Tds, 5dv, predana pri 276 000km a stale posluchala...
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Mě u automatů fungovalo to, co popisuje Ondřej. Když sem hned po vyřazení 4x4 pojel obráceným směrem, tak se někdy stalo, že jedna z volnoběžek zůstala kouslá v zubech a projela tam a zpátky ten moment, kdy ji má pružina vycvaknout. Většinou je to ale jenom problém zatuhlé vazelíny, která obě části slepí k sobě a jak člověk hned změní směr, tak zuby volnoběžky stále tlačí do sebe a točí poloosama a když se pak vrací, tak už maj jenom jeden pokus na odemčení. Ovykle ale stačí ten základní postup, co popisuje Janeš a nálepka na dveřích.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
lampaczcz
Diskuzní Nováček

Příspěvek od lampaczcz »

Bohuzel, vypada ze budu muset vymenit volnobezky na Campu, pac vydavaji nejake podivne zvuky pri zataceni a pri vyrazeni ten zvuk neni taky idealni.

Co jsem se dival, tak AVM jsouze pouze manualni ? Pokud ano, resp. pokud budou automaty 2x drazsi tak se na to muzu vykaslat, jak to bude potom fungovat ? S automatem to fungovalo, jednoduse - paka 4H/4L/2H fungovala skvele. Pujde vubec na Campo pouzit manualni AVM volnobezky ? Budu muset po zarazeni 4L vylezt ven z auta a manualne zamknout volnobezky, tj. 4L a 4H bude mit stejnou funkci ?
Opel Campo 2.5TD 4x4 CrewCab r.2000
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Campo by mělo mít stejný přední poloosy jako Frontera, takže by měly bejt i stejný volnoběžky. Nový automatický volnoběžky asi těžko seženeš, nespíš už ani v Opelu, kterej je před lety prodával za cca 50.000,- Kč. Jetejch automatů je dost v různým stádiu opotřebení. Řazení redukční převodovkou funguje stejně u manuálních i u automatickejch volnoběžek, akorát rozpojování předních nábojů nedělaj volnoběžky samy ale děláš to ty podle toho, jak potřebuješ, což je kromě vycházení ven výhoda. Je to tu několikrát popsaný, pohledej si. Manuální volnoběžky maj tu výhodu, že se nerozpojujou při změně směru jízdy, když je máš zapnutý, tak můžeš přiřazovat 4x4 za jízdy a zkyž je necháš vypnutý, tak můžeš jet na redukovaný převody jenom na zadní nápravu, tedy i na tuhým podkladu.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
Tankan
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tankan »

lampaczcz píše:Bohuzel, vypada ze budu muset vymenit volnobezky na Campu, pac vydavaji nejake podivne zvuky pri zataceni a pri vyrazeni ten zvuk neni taky idealni.

Co jsem se dival, tak AVM jsouze pouze manualni ? Pokud ano, resp. pokud budou automaty 2x drazsi tak se na to muzu vykaslat, jak to bude potom fungovat ? S automatem to fungovalo, jednoduse - paka 4H/4L/2H fungovala skvele. Pujde vubec na Campo pouzit manualni AVM volnobezky ? Budu muset po zarazeni 4L vylezt ven z auta a manualne zamknout volnobezky, tj. 4L a 4H bude mit stejnou funkci ?
Nazdar pane!
Já mám na Campu manuály od výroby a neměnil bych je ani za nic :grin: . Funguje to tak jak popisuje Sláva. Já je přes zimu nechávám pernamentně zapnuté a pak když potřebuji jen priřadím na přídavné převodovce předek(4H), případně redukce(4L). Jinak na pevném povrchu při odemčených nábojích můžeš využít redukci(výhoda při plně přetíženém autě s vozíkem :wink: ) při síle našich motorů je to občas k nezaplacení. :mrgreen:
Mazda B 2,5D ,udělá spoustu práce, a terénu se nebojíme. Neustálou údržbou k dalším kilometrům. Motorová pila a další udělátka. (fšecko enem na prácu)"Pojedeme zkratkou, je to sice dál, ale zato horší cesta!"
Zbrojovák
Diskuzní Nováček

Příspěvek od Zbrojovák »

Modelová otázka:
Mám automatické volnoběžky, zařazeno 4H nebo 4L, zapadl jsem. Existuje nějaká rada - fígl :wink: , jak se vyprostit (pohup a prokluz kol dopředu/dozadu - klasika, všichni známe) aniž bych neúměrně namáhal spojky neustálým zapínáním a vypínáním při prokluzujícím zadku?

Další modelová situace: Mám s automaty zařazeno 4H nebo 4L jedu terénem dopředu s kopce, potřebuji zacouvat do odbočky. Ty automatické volnoběžky se mi sami vypojí při couvání? I když nechám pochopitelně přiřazený 4H/4L??? To by pak asi ale nešlo vůbec zacouvat do kopce ne? Zase, je na tuto situaci nějaký postup, fígl abych mohl couvat a otočit se v terénu s trvalým 4x4?

Pokud je tu konkrétně tato modelová situace už řešená, tak se omlouvám, ale nenarazil jsem na ni (vlákno jsem přečetl celé).

Tím fíglem jsem nemyslel výměnu za manuální spojky :wink: to mi je jasné...
Frontera A, 5ti dvéř. 2,2i,r.v.1996, LPG
Výbava: sekera, zápalky...spacák :-)
Slaava
Moderátor

Příspěvek od Slaava »

Zbrojovák píše:...tím fíglem jsem nemyslel výměnu za manuální spojky :wink: to mi je jasné...
Ano, to je ten jediný fígl. Někdo tu teď psal, že je koupil za 3500,- Kč. Levnej fígl.
robert.kvita
Super diskutér

Příspěvek od robert.kvita »

Někde to řesšené je. Ony při změně směru vypnou a zase zapnou při zatížení ( malém rozdílu otáček) Proto tak odcházejí.
Manuály:
Zde:
humwi@seznam.cz
3300,- + pošta
AVM typ 449
dnes jsem objednával........
Robert,Val.Meziříčí,Tel:737190632,
Fr.B 2,2DTi,automat,r.99,Chip107kW,péra Maxík+10cm,př.uzávěrka"AUSSIE",rozš.3+3cm,
Procomp+5cm,VraníkTruck2000MT,HiLift,kamera,tempomat Lasky
D@ve
Pokročilý diskutér

Příspěvek od D@ve »

takze ... odzacatu ... pokud mas cit na auto !!!!!!!!!! tak zkus jemne prislapnout brzdu ... tim se prokluzujici kolo pribrzdi a to co nehrabe tak zabere ... ale opravdu opatrne .. .ted tu nekdo :wink: resi vylamany predni diferak

- za druhe ... ano odpoji se Ti pri couvani.. ale diky tomu ze je hridel hnana, tak se znovu po chvilince zapnou a "berou" na zpatecku
( v terenu zapla ctyrkolka nevadi ... nesmi to byt pevny povrh kde by to trhalo gumy ... proste Ti nejake to kolo prohrabne )

inac samozrejme ze je tu este vynikajici reseni : manualy a pro rozmazlenejsi http://www.axlelock.cz/
A 2,2 long
nellfronteraA

Příspěvek od nellfronteraA »

DD sem tady novy a Fronteru mam kratce,Pořidil sem ji na tahani vleku,ale byla v žalostnem stavu tak sem ji celou rozebral sundal kastli pokusil se ji vyvařit ale byla uplně na... tak se sehnal jinou novějši yvařil tu a ted to vše postupně davam zpatky.Ram už tak nějak mam všechny trubky palivove brzdove vyměnněny a ted sem se pustil do brzd!Chtěl sem pouze vyměnit kotouče a desky ale narazil jsem na ty zubové volnoběžky.s offraady namam absolutně žadnou zkušenost tak je to pro mě vše nove!Sem vděčny za tyto stranky a chtěl bych poděkovat všem kteří si najdou čas a sva zkušenosti sem napišou!mnohokrat už mi to pomohlo!už několik dni tady hledam i nějaké fotky rozebraných těch volnoběžek!neda mi to achtěl bych to pořadně vyčistit a nově namazat ale bojim se aby se mi to v rukou nerozkočilo:-)kdyby někdo nějaké měl tak předem děkuji!ale bude stačit asi je očistit tak jak sou smontovane!ještě bych se chtěl zeptat jak moc se dotahuji ty matky zajištujici předni ložiska ja je měl uplně volne šli povolit uplně samy tak nevim jestli to tak mělo byt nebo to mam dotahnout trochu vic značku na te podložce sem si samozdřejmě blbec neudělal!a ještě bych se chtěl zeptat jak spravně odvzdusnit brzdy když to ma ten zatěžak!nejdřive odvzdušnit předni kola s tim zatěžakem a teprve pak zadni kola?omlouvam se za trapne dotazy ale jak řikam začinam s fronterou a chtěl bych to udělat pořadne tak děkuji za odpověď
stefi_ul
Pokročilý diskutér

Příspěvek od stefi_ul »

No takze vlastne stavis novou froncku... Tak to drzim palce, at to jde od ruky... To bude pak pojezdenicko.
Jeep G Ch 98, 5.2,156kW,e85 - BFG KM2
A 1992, 2.4i, - uz jen par organu
OII 2.0TDi, 103kW.
Canon 40d, Canon 14-40l/f4, Canon 70-200l/f2,8, Sherpa 450R,
Benq DV M23
608201193,60347163
nellfronteraA

Příspěvek od nellfronteraA »

no snažim se o to !ale jak řikam s temihle vozy nemam žadne zkušenosti tak je pro mě vše nove!ale asi to bude stat za to parkrat sem se svezl než sem to rozebral a docela me to chytlo!měl sem docela štěsti předchozi majitel dělal hlavu altik starter,chladič.tak alspon něco!jinak prace je na tom až až..jen očistit ram trvalo 3 dny!jen jak sem nasadil kastli sešrouboval zjistil sem že mam mi prorezlo viko palivového čerpadla v nadrži a malinko to teče zak zase vše dolu(jen povysadit)a rozebrat čerpadlo navařit do něj nové vstupní trubičky a tak no...je to sranda ale diky tomuto foru alspon alspon najdu zpoustu rešeni na většinu problemu.
Odpovědět

Zpět na „NÁPRAVY“