Napínací lišta rozvodového řetězu, kompletní GO motoru 2,3TD

Vše o dieslových motorech (2.2, 2.3, 2.5, 2.8)
Honza

Napínací lišta rozvodového řetězu, kompletní GO motoru 2,3TD

Příspěvek od Honza »

V O L Á M O P O M O C

Nutně potřebuji návod jak nastavit rozvody a čerpadlo na 2.3 TD frontéře . V posledním okamžiku jsem si zachránil motor, po tom co se mi předřelo to slavné plastové napínací vodítko řetězu. Šílený je, že se musí rozebrat celé prsa.

Prosím, kdo můžeš pomož. Dík.
Slaava
Moderátor

Help!

Příspěvek od Slaava »

Zejtra se kouknu do servisního manuálu a oscannuju co by ti mohlo pomoct. Docela mě děsíš, mám stejnej motor... :? Pošli mi mejla.
Honza

Příspěvek od Honza »

Jsem Ti poslal email na tvůj email.. Dík

Tě nechci desit ale divím se že ten plast vůbec vydržel těch 200tis. Km. Nedá se zkontrolovat A snad se má pravidelně napínat, jinak řetěz nejede po celé ploše a brousí ho jen dole. No a pok se předře a do řetězu vletí plocháč co je jako výstuha toho plastu. Lepší případ rozborka zborka asi 3/4 motoru. Horší tu už někdo popisoval (totální likvidace zevnitř). Za ůvahu stojí okolo 200tis. udělat těsnění pod hlavou a s tím vzměnit i tenhle napínák. Vůbec netuším jak by se dal zkontrolovat. Nejvíc se dře až dole u kliky. nahoře je cajk.
Slaava
Moderátor

Fuj!

Příspěvek od Slaava »

To je k zblití: už sem o tom uvažoval, seřízení napínáku by mělo bejt jednoduchý ale rozebírání motoru kvůli jeho kontrole mě dost odrazovalo.
Slaava
Moderátor

Odesláno!

Příspěvek od Slaava »

Tak to tam máš, frajere. Teď už zbejvá jenom ti držet palce. Na revanš zkus udělat pár fotek a nějakej krátkej textík, ať i ostatní ví, co je popř. čeká.
Osobně nevím, kolik má můj motor najeto. Tacho hlásí cca 175.000 km, jenže motor není původní (takhle nakřivo by číslo motoru nevyrazili ani v Lutonu) a tacho může bejt taky přetočený.
Honza

Příspěvek od Honza »

Nejdřív Slaavo moc dík za dokumentaci moc bodla. Dnes už konečně bručí, zítra už jen naladit čerpadlo a nějakou tu bižutérii. Bohužel foto nebude bylo s tím tolik shánění a lítání, že na foto nebyla síla. Přesto pro všechny s tímto motorem popíšu co sehnat a připravit dopředu, aby jste to zvládli v pohodě. Určitě budete potřebovat spolupráci někoho, kdo vám usadí zpět naftové čerpadlo. bez přípravků ho do původní polohy neusadíte ani nenaladíte. A když vám povím, že na motoru zůstalo akorát turbo a naftový filtr. Musí dolu i vana. :cry: Koukali jste někdy pod auto kde je vana a co ještě pod ní ?? Moje doporučení a výzva zjistěte někdo kdo máte přístup k servis manuálům po kolika km je doporučená výměna napínáku a po kolika a jak moc utahovat napínák Určitě to nepodcenit já měl jen kliku, když si vše připravíte a naplánujete zvládnete to v klidu a ani to neni drahé.

Na popisu pracuju
Slaava
Moderátor

Chvála

Příspěvek od Slaava »

Seš šikulka, střelče!
Slaava
Moderátor

Do třetice

Příspěvek od Slaava »

Tak do třetice přebroušenejch napínáků já: dneska mi to začalo rachtat, motor sem ale stačil odstavit a tak můžu zejtra začít rozebírat :(
Honzo, napiš mi prosím:
a) Jakej to byl zvuk (abych eliminoval jiný možnosti) - u mě je to kovový drnčení s frekvencí cca 3-4 údery za sekundu při volnoběhu, ve votáčkách je to slušnej kravál.
b) Nějak v kostce mi popiš jak si postupoval a na co si dát bacha. Hlavně prosím o radu, jak sundat/nandat stříkačku a jestli de sundat vana bez rozebírání nápravy, která, pokud si dobře vzpomínám, pod vanou překáží.
Díky!
Honza

Příspěvek od Honza »

Ježiši Slaaviku doufám že tě to nepotkalo!!!!

Já myslím podle toho co popisuješ že to ono nebude. Ten zvuk je na volnoběhu spíš rachtání než pravidelné klepání. Představ si že je volnej řetěz a ventily si dělaj co chtěj. Zjistíš to tak, když sundáš ventilové víko šáhneš na řetěz byl by ne jené straně hodně volnej. Z pohledu vlevo je ten napínák vidět, já jsem za něj vzal a vyndal jsem ho bez problémů ven. Jestli je řetěz pevný a napínák drží bude to něco jiného.
Slaava
Moderátor

Co to kurva je?

Příspěvek od Slaava »

U mě je to pravidelné tupé kovové klepání, začalo to hned, nepředcházel tomu žádnej jinej zvuk, prostě to najednou začalo a intenzita byla hned od začátku stejná. Došlo k tomu při jízdě z kopce na cca 2.500 otáček bez zápřahu a akcelerace. Na místě sem jenom vyzkoušel, jestli není ve vrtuli nějakej bazmek.
Dneska sem sundal víko ventilů, na řetězu není vidět žádné zjevné poškození, jenom je na vnější straně plochých článků vyleštěnej od vodicí lišty. Napětí je zcela OK. Nevypozoroval sem ani žádnou vůli na ventilech, na to ale už bylo málo času, tak s tím budu pokračovat zejtra. Zejtra chci taky sundat klíňáky, abych eliminoval vnější komponenty.
Měl sem za to, že po obroušení plastové části vodiče začne řetez jet po kovovém vnitřku vodiče a pokud dojde k obroušení na začátku vodiče (dole) může se zaseknout o začátek kovové kostry tohoto vodiče. Napětí řetězu by ale mělo zůstat stejné. Osobně sem řetěz kontroloval (jenom pod víkem ventilů) na jaře, i tak sem čekal, že bude volnější o hodnotu obroušení a klepající se vlna na volné straně řetězu způsobuje pravidelné drnkání o odhalenou kovovou lištu vodiče. Řetěz je ale fest a tak by měl o případnou kovovou lištu drnknout každej článek a zvuk by to byl jinej něž ten, co z toho teďka vychází.
Takže furt nevím na čem jsem. :?
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Klepání

Příspěvek od Nimrod »

Pokud je to hodně výrazné tak by to mohlo bejt palivové nebo olejové čerpadlo. Spíš bych ale typl na olejové čerpadlo. Těžko se to posuzuje když to člověk neslyši.
Slaava
Moderátor

MP3

Příspěvek od Slaava »

Zkusím to nahrát do MP3 :D
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: MP3

Příspěvek od Nimrod »

Slaava píše:Zkusím to nahrát do MP3 :D
OK
Honza

Příspěvek od Honza »

No takovéhle klepání může dělat vstřik, když uvnitř praskne pružina a kape. Pak to zní jako když vezmeš takové středně menší kladívko a klepeš do hliníkovýho výka. Pak mě napadá pístní čep, to by znělo podobně. A poslední přidření na klice ale to je většinou pořádnej kravál.
Slaava
Moderátor

Zvuk

Příspěvek od Slaava »

Ten vstřik zní rozumně a pravděpodobně. Frekvence klepání odpovídá cca 1/4 otáček motoru (zejtra to chci přesně spočítat), takže pes bude asi zakopanej v systému jednoho válce. Ale kterýho a co to je... :roll:
Odpovědět

Zpět na „Dieselové motory“