Škubání kol při 4x4 aneb jak je důležité mít stejná kola
- Slaava
- Moderátor
Re: Jak se vam chová frontera pri 4x4 na snehu ?
No, pokud můžeš vyloučit to, že nemáš rozlámaný vodicí ložisko homokineťáku, který by mohlo vydávat to křupání, tak bych pokračoval dál už kvůli tomu, že tímhle ložiskem by se nevysvětlilo to nerovnoměrný táhnutí. Jestli máš podezření na dify s různým poměrem, tak udělej jednoduchej pokus:
Zařaď 4x4, nech zapojit volnoběžky a auto na neutrál zkus při nevytočených kolech roztlačit na rovným asfaltu. Pokud máš vzadu víc sjetý gumy (dobytku!), tak jednu z nich přehoď úhlopříčně s jednou gumou na přední nápravě. Nápravový dify ti vyrovnaj otáčení gum různejch průměrů a kardany se budou otáčet stejnou rychlostí. V jednom člověku a s nepodhuštěnejma gumama to musí jít bez problémů. Pokud to nepůjde, tak si postupně vyheveruj jednotlivý kola a vyzkoušej, jestli se volně otáčí. Pokud ano, tak vyheveruj celou jednu stranu auta a se zařazeným 4x4 zkus točit jedním kolem a měř, jestli se ti druhý kolo na téže straně točí stejnou (úhlovou) rychlostí. Pokud ne, tak jsi v prdeli.
Zařaď 4x4, nech zapojit volnoběžky a auto na neutrál zkus při nevytočených kolech roztlačit na rovným asfaltu. Pokud máš vzadu víc sjetý gumy (dobytku!), tak jednu z nich přehoď úhlopříčně s jednou gumou na přední nápravě. Nápravový dify ti vyrovnaj otáčení gum různejch průměrů a kardany se budou otáčet stejnou rychlostí. V jednom člověku a s nepodhuštěnejma gumama to musí jít bez problémů. Pokud to nepůjde, tak si postupně vyheveruj jednotlivý kola a vyzkoušej, jestli se volně otáčí. Pokud ano, tak vyheveruj celou jednu stranu auta a se zařazeným 4x4 zkus točit jedním kolem a měř, jestli se ti druhý kolo na téže straně točí stejnou (úhlovou) rychlostí. Pokud ne, tak jsi v prdeli.
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
- sherpa
- Super diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Tak mne jezdi Veronika po snehu zatim jako Air Force One, ale zatim jsem jel po snehu jenom 10 km, byla prohrnuta silnice, tvrdy snih bez posypu, na tom projezdeny napadany prasan 2 cm. Jede to absolutne tise, absolutne pravidelne, jako eletromobil a kdyz poradne pridam, tak to zahuci jako dyzovy pohon v motoru Rolls Royce. Takze zatim jsem moc spokojenej a myslim ze mam velice tiche a utulne auto na snih :-). Jen kdyby nehrkala palubka a zadni plasty v kufru :-)
exRatrak: Opel Frontera B 1999 3.2i V6 151 kW automat Green Alpine Ski Tour 4x4 Limited Emotion edition
exRatrak 2: Dacia Sandero 1.4
Ratrak 3: Suzuki Scross Allgrip 1.4T
exRatrak 2: Dacia Sandero 1.4
Ratrak 3: Suzuki Scross Allgrip 1.4T
-
*pt*
- Pokročilý diskutér
minule som na kusku skusal Stavitelovu Fronterku a aj jemu tam nieco pisti ....sherpa píše: Jen kdyby nehrkala palubka a zadni plasty v kufru :-)
myslim ze kazdy si vozime v kufri toho svojho ftacika letacika
mfg
*pt*
Lexus NX200t
*pt*
Lexus NX200t
- stavitel1
- Pokročilý diskutér
- Kontaktovat uživatele:
to bolo zadne sklo a asi stvrdnute tesnenie mal si si dat hlasnejsie radio
inak ja by som to ties typol na to ihlickove ložisko 
skype ,, stavitel2 ,, email ,, stavitel1@azet.sk ,, 2,2dti ,, 5dv.
- EVIL
- Začínající diskutér
HLe mam takovej napad, pokud nekdo vitae jake diferencialy se do fronter davali na dle motoru, nebo jake patri k sobe napiste to sem bylo by to prinosne pro mnoho z nas, ja mam taky 95 a dela mi to podobne veci jen nic nekrupe, myslim ze to mohou zpusobovat i vule v hnacim ustroji jedno kolo se prosmekne a trva nez se vyrovnaji sily a pak to skubne jak zabere jine kolo co vy na to ??
Frontera A 2,3TD int. r.v. 95.......má bývalá laska
Chrysler Grand Voyager 3,8i LE AWD r.v.00
Audi A4 1,8T 20V 132kW r.v.96
- Slaava
- Moderátor
...tuším, že tu někdo ty převodový poměry difů už zmiňoval, jenom to nemůžu najít. Jinak pokud je zřetelnej rozdíl v obodu gum, tak ten může zastavit auto i z docela citelnýho kopečka. No a škubání způsobený problémem "zabírá-nezabírá" (volnoběžky, prokluz, cokoliv) by snad Night Eagle poznal. Poznal, Noční Vorle? 
Opel Frontera A 2,3TD 74kW dlouhá, rok výroby 1993, najeto 172.868 + 13.552 km, bodylift 55mm, gumy Maxxis 754 Buckshot 33x12,5" R15, spotřeba 10,69l/100km, po kotrmelci auto načtvrceno sekerou Petra Janeše, nehrající kapitán (moderátor) fóra
- Slaava
- Moderátor
Něco tu: viewtopic.php?f=20&t=1739EVIL píše:...pokud nekdo vitae jake diferencialy se do fronter davali na dle motoru, nebo jake patri k sobe napiste to sem bylo by to prinosne pro mnoho z nas...
- Janeš Petr
- Moderátor
udělal bych to, jak říká Sláva. namalovat křídou na přední i zadní gumu čáru, popojet deset metrů a hned vím, jak na to s tím poměrem diferenciálů jsem a nemusím ani hledat hever. když si vzpomenu, jak praskalo za jízdy ve volnoběžkách Martinézovi, asi bych hledal příčinu pazvuků tam. to že ti to brzdí dělaj určitě ty gumy, prohoď je křížem, jak je psáno vejš a uvidíšNIGHT EAGLE píše:Dnes jsem jel po ujetým sněhu do kopce na 4x4 a taky mě škubala. Asi 5m dobrý a pak škubnutí jako by se změnila tažná síla jen už nevím jestli k větší nebo menší. Tak jsem zkoušel dál a zjistil jsem že se mi od předního levého kola linou křupavé zvuky, od pravýho nevím. Toto vše jsem dával za vinu ojetým či úplně rozlámaným volnoběžkám. Ale. Vlasy na hlavě se mě začaly topořit až jsem se 4x4 zkoušel na neutrál sjíždět mírnej kopeček. Brzdilo to!.
603 75 12 87 http://www.stabilnimotory.estranky.cz/
- NIGHT EAGLE
- Diskuzní Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Není to náhodou jen pro motory 2.2?Slaava píše:Tu: viewtopic.php?f=20&t=2605EVIL píše:...pokud nekdo vitae jake diferencialy se do fronter davali na dle motoru, nebo jake patri k sobe napiste to sem bylo by to prinosne pro mnoho z nas...
Frontera A long 2.4i
- EVIL
- Začínající diskutér
myslim ze ne jen pro 2,2 myslim ze Frontera B ma vse jinak
Frontera A 2,3TD int. r.v. 95.......má bývalá laska
- NIGHT EAGLE
- Diskuzní Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Na kolik vyjdou nový volnoběžky přímo od Adama?
Frontera A long 2.4i
- Janeš Petr
- Moderátor
a proč chceš zas automaty ? jdi do manuálůNIGHT EAGLE píše:Na kolik vyjdou nový volnoběžky přímo od Adama?
- farmář
- Moderátor
na takovej nesmysl se tam nikdo ptát nebude....
navíc to nevyrábé Adam bo je to Japonskej podvozek....zkus fa AISIN.
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
- farmář
- Moderátor
jinak pokud nebudeš jezdit v terénu klidně si kup automaty ale to se divím že ti teda odešly....prodává jeté zdravé Petr tady v prodám... no a manuály kup origa jetý nebo holt AVM... jo a je to rozdíl nebe a dudy.
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
- Janeš Petr
- Moderátor
nevím, radši na podzim vystoupím a zamknu manuály a na jaře zas vystoupím a vypnu je, než se bát s automatama někde zařadit zpatečku a jedničku dvakrát po sobě, aby mi zas neodešly