Jehličkové vodicí ložisko poloosy v těhlici přední nápravy

Přední a zadní náprava, volnoběžné náboje a ostatní součásti, všechny modifikace Frontera
Igino
Diskuzní Nováček

Příspěvek od Igino »

Zdravím
Mám problém s uložením poloosi v lavom prednom kolese, keďže mala velkú radiálnu vôlu. Rozobral som ho a zistil som že sa tam len tak trela poloos o náboj. Po rozobratí pravého kola som zistil že tam má byť klietka s valčekmi (ihličkami) a keďže v lavom náboji ju nemám to vytvorilo vyžšie spomínanú vôlu. Teraz neviem či sa tam dá ta klietka vložiť alebo je to celé ložisko bez vnútorného krúžku.

Nemáte s tým niekto skúsenosti, príp ak to máte niekto rozobraté nedalo by sa to aspom zmerať (myslím tú klietku s ihličkami). Ja som to nemal vyrazené a tak sa to zle meralo.

Vyšlo mi to približne :
vnút. priemer : 35
šírka : 13
vonk. priemer : neviem nemal som to vyrazené von
počet ihličiek : zabudol som spočítať :-)

Príp. nejaké typ. označenie ak by ste to už niekto menili.
Ďakujem

PS: len pre istotu, nejedná sa mi o ložiská náboja (tie sú kuželové) ale o ložisko resp. uloženie poloosi v statickej (nerotujúcej) časti náboja.
pato
Pokročilý diskutér

Příspěvek od pato »

Igi zajtra budem so známim.ten ma skusenost niečo také menil.Dam ti vediet.Pato-Divoch.TRNAVA SR
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Ložisko

Příspěvek od Nimrod »

Ono se to těžko popisuje, ale je tam jehlové ložisko s klecí a dá se vyndat z vnitřní strany to jest z té co je blíž diferáku.
Igino
Diskuzní Nováček

Příspěvek od Igino »

Ok takže povedzme že zhodím uchyt spodného guláku a vyrazím gulák riadenia, rozoberem auto hub lock a vyberem segerku poloosi. potom odtiahnem hlavu a vytiahnem poloos. takto sa mi naskytol pohlad na tú klietku. Toto isté keď som spravil (to bolo ešte pred tým, keď som nevedel že tam má byť tá klietka) na lavej strane (lavom kolese), nič tam nebolo ani ihličky a poloos volne behala zo strany na stranu. Asi bývalí majitel pri rozobratí zistil že sú ihličky vypadané a klietka rozmletá a nedal si námahu vymeniť ale jednoducho to zložil aj bez toho. Ja by som však rád vedel ako tam tú klietku dostať. Ona je totiž uložená v takých dvoch osadeniach aby nevypadla (a teda keď nemá vypadnúť nepôjde ani nasadiť), jedine že by sa to jedno osadenie (bližšie k diferáku) dalo nejako vylisovať, nahodiť klietku a nalisovať naspátek. Je to tak nejak alebo sa mýlim ? Poprípade ako sa to vylisováva, treba to vyrážať zo strany auto hub locku nejakou dlhšou tyčkou, pekne kolom dookola alebo je na to nejaký sťahovák ?

PS: nevieš rozmery príp. označenie tej klietky ? Alebo aspom počet ihličiek.
Nimrod
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nimrod »

Rozěr bohužel nevím. Ale ze strany diferáku je tam nalisovám plíšek a klícka se pak vyrazí od strany zámku směrem k diferáku. delším přípravkem.
Igino
Diskuzní Nováček

Příspěvek od Igino »

Aha
no ja som medzi tým pozeral katalog SKF a majú tam rôzne klietky. Ja som zabudol zmerať priemer poloosi v mieste jej uloženia na valčekoch. Nemáte niekto poloos z 2,3TD vonku na stole, že by ste mi to zmerali. Ja som totiž meral vnútorný otvor vymedzovacej podložky resp. krytky čo je hneď za ložiskom (strana k diferáku) no a to malo 35. Lenže som si neuvedomil že poloos by asi mala byť menšia pokial sa nemá dotýkať steny otvoru v tomto vymedzováku, alebo je to tam akurát ?
V katalógu som našiel SKF klietku 40x35x13 (40 vonkajší, keďže som to nemal vylisované neviem aký tam je, 35 vnútorný - to by som potreboval zmerať na tej poloosi, a 13 hĺbka - ja som nameral približne (nemal som ju vonku) 13 ale len ihličku, v katalógu píšu že 13 je celá hĺbka aj s klietkou - okrajmi takže ihlička má menej, nepíšu kolko)
Pokial by tá poloos mala menší priemer tak najbližšiu možnú klietku som našiel :
32X39X16 alebo 32X37X17 alebo 32X37X13
Moc by mi pomohlo keby ste mi to niekto zmerali (najlepšie klietku ak to má niekto zhodené) ja som to medzi tým zložil a keby som to rozobral a objednal musel by som čakať 1 až 2 týždne a keďže nemám garáž ale robím to u známeho ndá sa takto dlho okupovať jeho garáž.
Díky

Na oplátku uvádzam najlacnejšie originálne riešenie zadného ložiska na 5 dverovej frontere (konkrétne moja je 1993 2,3TD). Všade tu píšete v príspevkoch cenu okolo 10000Kč príp. použiť klasické a vysústružiť podložky a dodať gufero.
JA som toto riešil a zohnal som originál presne to čo tam je od výroby za 2100Sk. Výrobcom je KOYO - japonská firma. Zastúpenie majú v Prešove :
http://www.koyo.sk
Ing. Slavomír Goliaš - 0905 73 28 54 s.golias@nextra.sk
Je to férový človek a velmi ochotný. Zohnal mi to behom 3 dní z nejakého velkoskladu z Maďarska.
Ložisko bolo originál, made in JAPAN aj z guferom a stieracím krúžkom. Len označenie si teraz presne nepamätám ale keď prídem domov pohladám to a napíšem to do fóra :
viewtopic.php?t=588
Zatial ďakujem
Igino
Diskuzní Nováček

Popis výmeny ložiska poloosi

Příspěvek od Igino »

Takže už to mám dávnejšie hotové, s tým označením čo píšem na konci som si neni úplne na 100 percent istý lebo som ho stratil :cry:
Ale popíšem aspom jak to teda je.

Poloos prechádza cez ihlové ložisko bez vnútorného krúžka. Z vnútra teda ide opreť priamo o ihličky poloos a z vonkajšku je chránené vlastným zapúzdrením.
Von som ho dával nasledovne :
- Zdvihnúť predok (najlepšie za rám, nie za spodné rameno)
- zhodiť kolo
- rozobrať volnobežku (Hlavné ložiská nábojov zostávajú na svojom mieste takže prstenec pre zaisťovanie doťahovania kuželových ložísk si netreba všímať a teda ho ani ďalej rozoberať - drží na 3 krížových zapustených šróboch. Pokial ho vidíme, ďalej už nerozoberáme)
- vyraziť gulák riadenia
- povoliť torzku na tej strane ktorú robíme :D (čím viac tým lahšie sa dáva celý otoč von, najlepšie tak aby už nepružila)
- povoliť 4 šróby na spodnom guláku a vytiahnuť ich von (bacha na manžetu)
- zhodiť segerovku z poloosi
- Otoč ťahať von (aby sa spodný gulák lahko dostal von je dobré aj keď je povolená torzka pomôcť mu malým heverom zapretým o spodné rameno)
-keď povolí vytočiť ho čo najviac nahor a súčasne vtláčať poloos do vnútra.
-Keď poloos vybehne von treba ju opreť niekam nabok (najlepšie priviazať aby sa tam nemotala) a otoč pootočiť tak aby bol do vnútra (kam smerovala poloos) dobrý prístup.
- Keď vysuneme poloos bacha na vymedzovací krúžok aby sme ho nestratili
-Vylisujeme držiak semeringu (ja som ho dával von viacerími šrobovákmi)

Práve sme sa dostali do útrob vodiaceho ložiska poloosi (ak tam teda je, ja som tam mal len jeho vonkajšie púzdro) Prierez tohoto púzdra je v tvare u a teda jeho vonkajšie hrany (keďže tam neboli ihličky) vyryli do mojej poloosi dve drážky (čo už). Toto púzdro bol aspom u mňa problém vylisovať a tak som zobral majzel a z jednej strany som ho rozsekol. Potom som ho zospodu odliepal vrážaním malého majzla alebo ostrého šrobováka s ktorým sa vopred rozlúčime resp. ho budeme používať len na takéto účely :) )
Keď to povolí celé púzdro dáme von a poriadne začistíme príp. vrypi čo sme spôsobili a mierne dobrúsime šmirklom. Natreme olejom aby sa nové ložisko dobre zalisovávalo (ja som dal ešte predtým nové ložisko do mrazáku aby sa trochu zmenšilo a hlavu do ktorej ide zalisovať som mierne nahrial teplovzdušnou pištolou. Je to masívny kus železa tak treba nahrievať dlhšie ale pozor na teplotu z druhej strany sú ložiská nábojov tak len tak mierne na 70 stupňov !!!
Nové ložisko som nalisoval vymenil semering v držiaku a zložil to celé opačným postupom.

Teraz k ložisku a semeringu.
V opli chceli za ložisko asi 1000Sk a za semering okolo 600Sk

Ja som kúpil SKF ložisko za nejakých 150Sk a pasovalo ako r** na šerbel. Myslím že malo označenie HK3016 (37x30x16). Pozreť si ho môžete v katalógu na internete :
http://www.loziska-presov.sk/
V EShope ho tam síce nemajú ale majú tam super katalóg kde sa dá podla rozmerov vyšpecifikovať presný typ (tak som to spravil aj ja) a je tam aj v priereze nakreslené (odporúčam pokial meníte aj iné ložiská alebo zháňate a neviete aké má označenie príp. či sa vyrába ako štandartné)

Semering som zmeral a kúpil o niečo vačší (vonkajší priemer) ale to neni problém, hlavne aby vnútorný bol presný a šírka zodpovedala, vonkajší som upravil na brúske. Treba len dávať pozor aby ste nebrúsili pod uhlom ale presne do roviny, lebo potom vyskakuje von.
ten ma vyšiel na 70 Sk. Kúpil som dva takže keď budem v dielni pohladám ten rezervný a napíšem sem presný rozmer.

Túto výmenu pravdepodobne väčšina z Vás nebude robiť (nechápem ako sa mohlo to moje ložisko rosipať) ale možno to niekomu pomôže.

Fronterám Zdar :lol:

A na záver zopár fotiek (je to to vyžšie spomínané rozseknuté púzdro) :
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) Igino dne 23 kvě 2007 19:11, celkem upraveno 1 x.
Žanek

Příspěvek od Žanek »

Móóóc pěknej návod! :P
HUJER 4x4
Super diskutér
Bydliště: Č.Budějovice, Frontera A dlouhá, 2.3 TD, zvýšeno, rozšířeno je minulostí, nyní krátký Trol 2.8TD

Příspěvek od HUJER 4x4 »

Tak sem hodím pouze takovou pidi radu,která mě nemile překvapila :shock: , zjistil jsem že mám prdlou manžetu,jal jsem se tedy jí vyměnit, a co jsem zjistil :shock: ,výměna manžety nebyl žádný větší problém,ale po demontáži náboje, jsem zjistil,že mám "vysypané" ložisko kola v náboji,jeho sehnání také nybyl vcelku žádný problém (AUTO-ELIT, za 2 200 Kč, skladem),ale co mě překvapilo,slovo vysypané je zde na místě,protože se ven skutečně vysypalo po částech,jehličky, za nimi se sypala klec, no ložisko totálně na sračku 8) , ale jde o to,že zjištění tohoto vysypaného ložiska za běžného provozu nebylo zjistitelné!!!! Typycké příznaky poškozeného ložiska kola:

1) Začne hučet,jasně znatelný hnusný zvuk co se objeví a už nezmizí
2) Hučí při zatížení/odlehčení....hučení je patrné při zatáčení kdy je kolo v rejdu
3) Hřeje se střed kola se zadřeným ložiskem,popřípadě se kolo točí ztuha

Toto jsou nejčastější znaky jak lze poznat že se ložisko odebralo do "věčných lovišť", bohužel v mém případě, se ani jedna z těchto příčin nezačala objevovat, vše se točilo jak mělo :lol:
pouze jak si nyní uvědomuji, jediná známka,že je něco v nepořádku byla ta,a jak jsem teď zjistil čím to bylo způsobeno, byla:
Po vyheverování auta, když jsem vzal za náboj...přesně čap jsem za volnoběžku, tak celý náboj měl nepatrnou vůli a celý se mlel v uložení 8) , toto byl jediný náznak!!!

Tak mládeži, kdyby jste měli vůli v náboji, tak to asi bude nejvyšší čas povýšit ložisko "in memoriam", tak to jen taková rada,protože fakt to za jízdy makalo jak mělo a v běžném provozu nebylo nijak zjistitelné :cry:
Slaava
Moderátor

Ložisko

Příspěvek od Slaava »

Podle toho, co popisuješ to spíš vypadá, že jsi měnil jehličkový ložisko, který vede poloosu krz těhlici a náboj kola k volnoběžce.
honzík
Pokročilý diskutér

Příspěvek od honzík »

Dotaz pro všechny co už rozdělávali přední kolo

Ze začátku se vše projevovalo divným jakoby ,,drnčením" při různých rychlostech a natočením kol.
Netrvalo to nikdy moc dlouho a taky nebyl problem to třeba 200 km vubec neslyšet.
A někdy naopak - auto si vesele vrzalo a praskalo.

Při bežných kontrolách čepů,ložisek a homokiněťáků bylo vše ok.

Teď jsem zjistil co to je - na levem předním kole, spodní homokineťák jehož hřídel směřuje do těhlice a náboje kola.

Potřeboval bych vědět jestli je tam pouze pouzdro nebo jehličkové ložisko ( mělo by vnitřní průmer asi 3,5 cm )
Z těch zbytku co mi zustali nejsem moc moudrej :cry:
Takže beru jakoukoliv radu nebo odkaz na rozkreslení kompletního předního náboje s číslama dílů.

Děkuji předem i zadem :lol: :lol:
a přeji dobré ježděni.

h.
Slaava
Moderátor

Re: Jehlové ložisko

Příspěvek od Slaava »

honzík píše:Dotaz pro všechny co už rozdělávali přední kolo

Ze začátku se vše projevovalo divným jakoby ,,drnčením" při různých rychlostech a natočením kol.
Netrvalo to nikdy moc dlouho a taky nebyl problem to třeba 200 km vubec neslyšet.
A někdy naopak - auto si vesele vrzalo a praskalo.

Při bežných kontrolách čepů,ložisek a homokiněťáků bylo vše ok.

Teď jsem zjistil co to je - na levem předním kole, spodní homokineťák jehož hřídel směřuje do těhlice a náboje kola.

Potřeboval bych vědět jestli je tam pouze pouzdro nebo jehličkové ložisko ( mělo by vnitřní průmer asi 3,5 cm )
Z těch zbytku co mi zustali nejsem moc moudrej :cry:
Takže beru jakoukoliv radu nebo odkaz na rozkreslení kompletního předního náboje s číslama dílů.

Děkuji předem i zadem :lol: :lol:
a přeji dobré ježděni.

h.
Je tam tuším jehličkový ložisko bez vnitřního kroužku. Pár lidí to tu už opravovalo a psali tady o tom, jenom teď nevím kde a nechce se mi to hledat. To ti z toho nezůstala celá ani jedna jehla?! Ani vnější kroužek?! Nemáš hokineťák vod tohodle vohoblovanej?! Předpokládám, že ti to dělalo kravál jenom při 4x4.
honzík
Pokročilý diskutér

re

Příspěvek od honzík »

a vis že ne.

i pri normálním provozu - je to bčko a tam je to unašené pořad, mrcha.

zustala z toho super kaše - jehličky a vazelina - marmeláda jak vyšitá 8) a v těhlici mi zustal vnější kroužek toho ložiska a homok.vypada uplne normálně - ale to se rozhodne až při montáži toho ložiska

zkusím najít jestli to tady už někdo dělal - tzv. ,,hledej šmudlo"

h.
farmář
Moderátor

Příspěvek od farmář »

pamatuji že dělal a nadávali u toho.Asi i sprostě.
Opel Frontera B 2,2 dti 2000, VW T4, traktor Zetor co odjel do hor, ex: RR P38 2,5 tds, Jeep Grand Cherokee 2,5TD, 3x Opel Campo, GMC Jimmy 4,3 mrtvola tohoto fóra
honzík
Pokročilý diskutér

re

Příspěvek od honzík »

tak tohle ted resim taky

jen bych potreboval rozmer toho jehloveho zazraku na moje bcko 2,2i r.v. 2000

nemate nekdo k dispozici katalog?????????
Odpovědět

Zpět na „NÁPRAVY“