Rozsvěcení světel po nastartování

Vše co se týká elektroinstalace vozidla
Bublina

Svícení

Příspěvek od Bublina »

Čau
Myslíte že má smysl konstruovat cajk, kterej bude měnit intenzitu svícení až se bude muset svítit přez den celoročně? Mohla by se tim prodloužit životnost baterky, alternatoru a asi i vo trošku snižit spotřeba. (nebo sem vymyslel kravinu?) :?:
Udává zákon jak moc se musí svítit až se bude muset svítit furt?
Brytt cz
Začínající diskutér

Příspěvek od Brytt cz »

Na mé fronteře jsem si denní svícení už vymyslel.Zatím funguje a při spotřebě mého 2.2 benzínu se nějaká ta decka ztratí.Myslím si, že účelem denního svícení je být viděn, (o tom, že to funguje jsem se už mnohokrát přesvědčil) a nemyslím si že je to jenom tak nějaký výmysl tam někoho na hoře.Ikdyž je pravda, že poslední dobou co se týče zákonů opravdu "bodují"!Jen se podívejte kolik lidí nesvítí při mlze nebo dešti-protože nemusí.
Lukáš

Příspěvek od Lukáš »

Snížení intenzity svícení docílíš pouze snížením napětí na žárovce. Protože nedonutíš alternáror vyrábět 12 voltú pro síť a nížší napětí pro světla, musel bys do okruhu světel zapojit další spotřebič (odpor). Z toho plyne, že alternátor ani baterku neušetříš. Navíc halogenové žárovky jsou hodně citlivé na podpětí v systému. Takže jediným výsledkem celého snažení bude zvýšená spotřeba žárovek.
Bublina

Příspěvek od Bublina »

No, asi se nato vyprdnu, ale nedával bych tam ani odpor ani nesnižoval nijak napětí. Napadla mě pulzně-šířková modulace.
Martin Dudík
Začínající diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Dudík »

K otázce životnosti baterie a altíku. Pokud chceš šetřit baterii, tak to je jasný. Dokud nenastartuješ, nezapínej žádný spotřebič. Po nastartování už je to věc alternátoru, který kromě dobíjení baterie "živí" veškerou elektriku v autě. Čili po nastartování je zdrojem energie alternátor, nikoliv baterie. No a alternátoru je z hlediska životnosti celkem jedno jestli zrovna svítí o čtyři žárovky víc, nebo míň.

Pokud někdo uvažujete, jako já že si kvůli celoročnímu svícení píchnete na spínací skříňku relátko, aby se mi rozsvítily světla hned po otočení klíčku (v poloze, kdy hraje rádio), tak bacha na to co jsem psal výše o baterii před nastartováním. Z vlastní zkušenosti vím, že slabá baterie sice otočí startérem, ale už nemusí otočit palivovým čerpadlem, takže stejně nenastartuji.
Důďa
Frontera A 1998, 2,2i 16v.

... hledáš cíl a směr svý ztracený cesty bude to krutej boj, čekaj tě hromy a blesky
Ref: na konci motor přestane vít a duše najde svůj klid...
DAN
Začínající diskutér

Příspěvek od DAN »

Novejsi kary uz maji pripravu na rele, ktere sepne svetla az po nastartovani. Amatersky by to slo pripojit treba na kontrolku tlaku oleje, ktera zhasne az po nastartovani a svetla tak nezatezuji baterku pri startovani nebo se chytit na nejaky signal na ECU.
Milda
The Legend
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milda »

DAN píše:Novejsi kary uz maji pripravu na rele, ktere sepne svetla az po nastartovani. Amatersky by to slo pripojit treba na kontrolku tlaku oleje, ktera zhasne az po nastartovani a svetla tak nezatezuji baterku pri startovani nebo se chytit na nejaky signal na ECU.
No to jsou věci dávno hotové a vymyšlené i s pucnem SD8. Nebudu dělat reklamy ale jsou na trhu 4 typy homologovaných automatických spínačů světel PO nastartování. v cenách od 500 do 700Kč.Někdy se to dává na obvod tlakového spínače oleje, jindy na obvod kontrolky dobíjení. V žádném případě nelze jakkoliv rozsvítil hlavní sv., než se nahodí motor. Já mám mnohem levnější řešení: Blikací ledka v budíku tachometru, co zhasne po zapnutí sv. za 30,-Kč nebo bzučák mezi světla a zapalování za 80,- nebo jednoduchý releový časový spínač na 5 až 15 sec od zapnutí zapalování (vypínatelný) 240,-. Jednodušší montáž než ty drahé. Pokud si neporadíte sami, pomohu. Čauky Mida.
lada.suk

Rozsvěcení světel po nastartování

Příspěvek od lada.suk »

Leží mě v hlavě jelikož jsem zapomětlivý,že se mě nerosvítějí světla po nastartování a u B nevím JAK NA TO
U frontery 2i 8 ventil 1995 to nebyl problém stavila krabička s relatkem a trochu součástek spínaná od tlaku oleje ale u B to vypadá, že je to přez PC. Tak kdyby někdo věděl lada
DAN
Začínající diskutér

Příspěvek od DAN »

Moc asi nepomuzu konkretne, ale jedna vec u Opla obecne - pokud je nekde pojistka s oznacenim svetel + S (jako Svedska svetla), pak to znamena, ze vozidlo ma pripravu na denni sviceni. Pak staci koupit specialni rele a zastrcit do konektoru pod palubkou. Ma to vyhodu v tom, ze nesviti pak zbytecne pres den budiky, ale jen radio a PC (setri zarovky). Na el. schematu se to da asi taky najit, ale bude to cca od roku 98 a vyse + zalezi typ od typu vozidla.
Váza

Příspěvek od Váza »

Kamarad mi zapojil krabicku puvodne pro Fabii na svazek tam, kde klic v poloze II dava 12V (snad je to srozumitelne receno) a ta krabicka da do 5 sec. impuls do rele, ktere minusem zapoji svetla (primo napajeno do svazku u spinace svetel) ... Zkratka to funguje. Mam tam jeste vypinac, kdyz jedu tam, kde nechci svitit ...
premek_k
Pokročilý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od premek_k »

Já jsem to měl v Béčku už dobastlené pomocí dvou relé (ale stačilo by jedno, já mám navíc ještě světla na denní svícení) tak jak píšeš - z kontrolky mazání ( bráno z pojistek v motoru, takže tam někde bude i signál z olejového čidla), ale zjistil jsem, že to strašně ruší CB-čko (navíc prosvěcela mazací kontrolka), tak jsem to zatím odpojil a plánuji to předělat jak píše Váza. Důležité je dle mého názoru nemíchat mezi sebou různé napájecí větve, pak to dělá bordel....
B-čko LIMITED 2.2 dti 85kW automat rv 2000
Patrol GR Y61 2.8 TDI Intercooler rv 1998

... Je lepší mít Parkinsona a trochu vylít, než Alzhaimera a zapomenout vypít ...
Pavel M
Začínající diskutér

Příspěvek od Pavel M »

Já mám na B-čku namontovaný tohle http://www.vltava2000.cz/alarmsystem/Go ... oodsID=141
Měří si to samo vstupní napětí a při nastartování a zvýšení napětí se samo zapne, při chcípnutí samo vypne.

Montoval jsem to asi na 10 firemních aut a všude to funguje naprosto OK až na jednu starou šlupku - Favorita, kterej hrozně blbě dobíjí.
Takže pokud vám to po nastartování začne normálně dobíjet - můžu jenom doporučit. :wink:
FRONTERA B SPORT RS r.99´ 2,2DTI-16V automat;
5cm podložky +2,5cm bodylift, 2x4cm rozšíření, pneu 255/70/16", xenon lights . . . . SKYPE: pavelmed
Milda
The Legend
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milda »

Pavle já montuji standardní a homologované zařízení za cca stejné peníze, ale má to mnohem více drátů. Tvé uvedené zařízení bych nechtěl zatracovat, ale chybí mi tam info, jak zapínáš dva oddělené okruhy parkovaček a hlavních sv.Osobně ji tam mám už skoro rok a v pohodě.
Já nejdem dealer, ale doporučil bych do A Fronter OSV1http://www.vltava2000.cz/alarmy/GoodsDetail.asp?strGoodsID=441
nebo obdobné
http://www.jablotron.cz/docs/manualy/mec51009.pdf
Naposledy upravil(a) Milda dne 16 lis 2007 17:58, celkem upraveno 1 x.
Fronterový vysloužilec a doživotní člen fanklubu tohoto fóra.
Běličko, děkuji ti moc za krásný kus práce a radosti ve společných letech IV.2006 - I.2011. Bylas skvělá.
mob: +420602231501 ICQ=431161520; Skypename= Daidallos
Pavel M
Začínající diskutér

Příspěvek od Pavel M »

Jo, vypadá to taky dobře... sice složitější na zapojení, ale možná lepší na používání.
U té moje verze se připojuje (viz. krabička na odkazu) vlevo + a kostra ovládání relé a vpravo + , hlavní světla, parkovací světla. Tyto dva poslední přívody jsou v krabičce odděleny diodou.
Rozsvěcení zajišťuje uvnitř procesor, který hlídá napětí v systému. Po zvýšení napětí to rozsvítí parkovačky i tlumené. Pouze když v noci třeba u závor chcípneš, musíš standartním vypínačem zapnout parkovačky :wink:
FRONTERA B SPORT RS r.99´ 2,2DTI-16V automat;
5cm podložky +2,5cm bodylift, 2x4cm rozšíření, pneu 255/70/16", xenon lights . . . . SKYPE: pavelmed
Pavel Mirtl
Pokročilý diskutér

Příspěvek od Pavel Mirtl »

Zatím se mi daří zapínat světla stand. a mám pocit že v B už je elektroniky dost.Že nerozsvítím mně zas tak netrápí,spíš by mne štvalo kdybych zapoměl zhasnout,to se nestane,je tam zvuk.upozornění.Skopčáci si tady vesele jezdí bez světel a jsou v klidu.Uvědomuji si aspekt vyžší bezpečnosti při denním svícení,přesto si připadám jako kretén když svítí slunce a já zapínám světla.Osobně bych denní svícení zrušil,auťáky produkují více škodlivin atd.Není nad to vlézt někomu do prdele a hlavně tam být první!!!!!!!!! :roll:
B 2.2 DTI sport RS 99-je minulost,nyní Suzuki grand vitara 2006 2.0 benzin.Mé moto:suzuki intruder VS800černá/chrom,příští GOLDWING 1500-1800.
Odpovědět

Zpět na „ELEKTRIKA“